U postkomunističkim zemljama najviše siročadi

Radiosarajevo.ba
U postkomunističkim zemljama najviše siročadi

Praksa naslijeđena iz komunizma da se mala djeca prepuštaju na brigu državi nastavljena je ritmom od 15.000 napuštenih godišnje u 21 zemlji koja je izašla iz bivšeg komunističkog bloka u Evropi i Aziji, izjavila je u srijedu u Sofiji Marie-Pierre Poirier, regionalna direktorica UNICEF-a.

"Danas 1,3 miliona djece mlađe od 18 godina u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji žive odvojeno od svojih roditelja. Ovo je najveća brojka na svijetu", navodi se u izvještaju UNICEF-a koji je predstavljen na konferenciji.

"Radi se o naslijeđu sovjetske politike koja je državne interese stavljala iznad privatnih i prepuštala državi glavnu odgovornost za podizanje djece", precizira izvještaj.

UNICEF i Visoko povjerenstvo Ujedinjenih nacija za ljudska prava pokrenuli su u junu 2011. godine kampanju kako bi se prekinulo ostavljanje djece mlađe od tri godine u institucijama.

"Tri mjeseca provedena u nekoj instituciji znače mjesec dana zaostajanja u psihičkom razvoju" djeteta, precizirao je Jean-Claude Legrand, UNICEF-ov savjetnik zemalja iz bivšeg sovjetskog bloka, prenio je AFP. 

U Bugarskoj najgore, zabrinjavajuće u BiH

Polovina od 31.000 djece mlađe od tri godine smještene u institucije u regionu nalazi se u Rusiji. Sa 654 djeteta na 100.000 djece mlađe od tri godine, smještena u institucijama, Bugarska drži prvo mjesto kad se radi o djeci tog uzrasta ostavljenoj u domovima.

UNICEF preporučuje preventivne mjere, kao što su podrška samohranim majkama i porodicama s puno djece i otvaranje dnevnih centara namijenjenih djeci s posebnim potrebama. 

Primjetna je tendencija smanjivanja napuštanja djece u regionu u posljednjih desetak godina, ali "alarmantno povećanje" je zabilježeno u Bosni i Hercegovni, Tadžikistanu i Makedoniji. Samo su tri zemlje, Hrvatska, Rumunija i Srbija, zabranile smještanje djece mlađe od tri godine u institucije.

Između 2 i 5 posto djece ostavljene u institucijama nemaju nijednog roditelja. Siromaštvo porodica, odsustvo alternativne brige unutar zajednice, naročito za djecu s posebnim potrebama, objašnjava ovu visoku stopu napuštanja djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije