U češkoj neformalni sastanak ministara EU

Radiosarajevo.ba
U češkoj neformalni sastanak ministara EU
Pitanje proširenja dosada je bilo pri vrhu liste prioriteta na do sada održanim redovnim sastancima ministara vanjskih poslova, ali još uvijek nije bilo na dnevnome redu.

U petak i subotu u Češkoj će biti održan neformalni sastanak ministara vanjskih poslova EU-a, a na dnevnom redu je, prije svega, proširenje i zapadni Balkan, te nekoliko vanjskopolitičkih tema. Razgovarat će se o stanju na Bliskom istoku, Bjelorusiji i civilnim misijama sigurnosne i obrambene politike EU-a. Subota će biti posvećena pitanjima proširenja i zapadnog Balkana. Ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU-a pridružit će se i ministri vanjskih poslova iz zemalja kandidata i potencijalnih kandidata.

Budući da je u pitanjima proširenja potrebna saglasnost svih zemalja članica EU-a, češko predsjedništvo se nije htjelo upuštati u rizik, znajući da atmosfera za proširenje nije dobra, ističući kao razlog nezapamćenu privrednu krizu, nesigurnu sudbinu Lisabonskog ugovora, a i zasićenje od proširenja.

Nerijetko se čuje da ni posljednje proširenje nije dobro provedeno i da je bilo preuranjeno, a kao dokaz se uzima činjenica da su neke od novih članica doslovce pred bankrotom. Paket pomoći od 50 milijardi eura za zemlje izvan EU-a koje su najteže pogođene krizom mnogi nazivaju skrivenim troškom proširenja, jer je privreda u starim članicama itekako profitirala zbog širenja jedinstvenog tržišta.

Od zemalja koje imaju perspektivu članstva jedino Hrvatska može u dogledno vrijeme postati članicom, a i ona je blokirana zbog bilateralnog problema sa Slovenijom. Srbiji je zamrznut Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju zbog nedovoljne saradnje s Haškim sudom, o crnogorskom zahtjevu za članstvo Vijeće EU-a još se nije očitovalo zbog protivljenja nekoliko zemalja, Makedonija još uvijek čeka na datum za početak pregovora, dok Bosna i Hercegovina i Albanija još nisu ni podnijele zahtjev za članstvo. Ni u odnosu na dugo obećavanu liberalizaciju viznog režima za građane zemalja zapadnog Balkana nije se daleko odmaklo.

EU-ov komesar za proširenje Olli Rehn izrazio je nadu da će ministri vanjskih poslova ponovo potvrditi evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana. Pozvao je zemlje članice da se drže obaveza koje su preuzele još u Solunu 2003. godine, kada je svima zemljama obećano članstvo u EU-u onda kada za to ispune uvjete.

FTV/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije