Trump "dopustio" tranziciju vlasti na Bidena

0
Radiosarajevo.ba
Trump "dopustio" tranziciju vlasti na Bidena
Foto: EPA-EFE / Donald Trump/Arhiva

Donald Trump prihvatio je formalnu američku tranziciju koja bi trebala započeti da bi izabrani predsjednik Joe Biden stupio na dužnost.

Predsjednik je rekao da savezna agencija koja vrši nadzor nad primopredajom mora "učiniti ono što treba", iako je obećao da će i dalje osporavati svoj izborni poraz.

Uprava za opće usluge (GSA) priopćila je da priznaje Bidena kao "očitog pobjednika".

Dogodila se kad je službeno potvrđena pobjeda Joea Bidena u državi Michigan, što je veliki udarac za Trumpa.

Nakon objave GSA-e, Pentagon je rekao da će pružiti "podršku timu Biden ... na profesionalan, uredan i učinkovit način koji priliči očekivanjima javnosti od Ministarstva i našoj predanosti nacionalnoj sigurnosti", piše BBC.

Bidenov ured za tranziciju potvrdio je taj potez.

"Današnja odluka potreban je korak kako bi se počeli rješavati izazovi koji stoje pred našom nacijom, uključujući stavljanje pandemije koronavirusa pod kontrolu i oporavak našeg gospodarstva", kazao je direktor tranzicijskog tima Yohannes Abraham u saopćenju.

"Ta konačna odluka predstavlja ujedno i definitivnu administrativnu akciju kako bi se formalno počeo tranzicijski proces sa saveznim agencijama", naveo je Abraham.

Trump je objavio da nastavlja borbu na osporavanju izbornih rezultata.

"Vjerujem da ćemo nadjačati", rekao je Trump ipak dodajući da je "u najboljem interesu" zemlje dopustiti da proces tranzicije započne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije