Sud u Hagu zatražio hapšenje Benjamina Netanyahua i lidera Hamasa

9
Radiosarajevo.ba
Sud u Hagu zatražio hapšenje Benjamina Netanyahua i lidera Hamasa
FOTO: AA / Međunarodni krivični sud u Hagu

Međunarodni krivični sud u Hagu zatražio je naloge za hapšenje premijera Izraela Benjamina Netanyahua i lidera Hamasa Yahye Sinwara zbog optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog napada na Izrael 7. oktobra i rata u Gazi.

Ovu informaciju je za novinarku CNN-a Christiane Amanpour rekao glavni tužilac suda Karim Khan u intervjuu u ponedjeljak.

Tužilac je rekao da sud također traži naloge za izraelskim ministrom odbrane Yoavom Gallantom, kao i za još dvojicu najviših lidera Hamasa - Mohameda Diaba Ibrahima al-Masrija, vođu brigada Al Qassem i poznatijeg kao Mohammed Deif, i Ismaila Haniyeha, političkog lidera Hamasa.

Gordan Grlić Radman stigao u Sarajevo, topli pozdrav sa Elmedinom Konakovićem: 'Selam, prijatelju'

Gordan Grlić Radman stigao u Sarajevo, topli pozdrav sa Elmedinom Konakovićem: 'Selam, prijatelju'

Zahtjev za izavanje naloga za hapšenje izraelskih političara je prvi slučaj da je ICC targetirao najvišeg lidera bliskog saveznika Sjedinjenih Američkih Država

Vijeće sudija suda u Hagu sada će razmotriti Khanov zahtjev za izdavanje naloga za hapšenje.

Khan je rekao da optužbe protiv Sinwara, Haniyeha i al-Masrija uključuju "istrebljenje, ubistvo, uzimanje talaca, silovanje i seksualni napad".

"Svijet je bio šokiran 7. oktobra kada su ljudi istrgnuti iz svojih spavaćih soba, iz svojih domova, iz različitih kibuca u Izraelu", rekao je Khan.
 
Optužbe protiv Netanyahua i Gallanta sadrže "izazivanje istrebljenja, izazivanje gladi kao metode rata, uključujući uskraćivanje zaliha humanitarne pomoći, namjerno ciljanje na civile u sukobu", rekao je Khan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije