State Department večeras potvrdio: Gabriel Escobar odlazi

8
Radiosarajevo.ba
State Department večeras potvrdio: Gabriel Escobar odlazi
Printscreen / Gabriel Escobar

Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, koji iz dana u dan prati važna politička pitanja u cijelom svijetu, koja su velikim dijelom vezana i za cijeli Balkan, ponovo je bio precizan u svojim objavama na društvoj mreži X (nekadašnji Twitter).

Ivica Puljić je najavio a u srijedu, 8. maja se potvrdilo - Gabriel Escobar razriješen je dužnosti izaslanika za Zapadni Balkan.

State Department je večeras (srijeda, 8. maj, op. a.) na svojoj stranici objavio virtuelni brifing za novinare, a na pitanja im je odgovarao upravo Gabriel Escobar, sada već bivši zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Europu i Euroaziju.

Europska unija će pomoći u potrazi za iranskim predsjednikom

Europska unija će pomoći u potrazi za iranskim predsjednikom

"Odlazim – ovog mjeseca napuštam posao. Došao sam do kraja svog trogodišnjeg mandata. Mislim, u stvari, ovaj posao je dvogodišnji posao, ali sam ranije tražio da ostanem još godinu jer sam tada zaista vjerovao da ćemo do kraja ove godine imati više napretka u Ohridskom sporazumu", kazao je Escobar.

Onda je u jednom dijelu brifinga spomenuo Bosnu i Hercegovinu...

"U Bosni i Hercegovini smo vidjeli neke korake ka većoj funkcionalnosti i imali smo ogroman uspjeh u pozivu da BiH postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. I mi ćemo nastaviti da radimo sa strankama na terenu, političkim strankama, civilnim društvom i drugima kako bismo iskoristili tu historijsku priliku.

Dakle, dok napuštam ovaj posao, uvjeren sam da ćemo uspostaviti neke programe, neke puteve i neke politike koje će pomoći regionu kako u pomirenju među svima njima, tako i u evroatlantskim integracijama", naglasio je Escobar.

U nastavku brifinga dobio je zanimljivo pitanje kolege s Oslobođenja (Davor Obrdalj) koji je upitao hipotetički "Kada bi mogli otputovati u prošlost, šta bi drugačije uradili u BiH" i onda je sramotno Escobar odgovorio da je u "BiH bio građanski rat".
 
"To je vrlo dobro pitanje. Pa, zavisi koliko bi daleko u prošlost mogli otići. Da možemo otići dovoljno daleko do 1991. godine, trebali bismo učiniti više da zaustavimo krvavi građanski rat. Trebali smo učiniti više tokom rata da podržimo nevine žrtve. Trebali smo učiniti više da spriječimo neke od zvjerstava koja su se dogodila. Ali kada se to dogodilo, Dejton je bio najbolja prilika koju smo imali da zaustavimo najkrvaviji rat u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Ivica Puljić se javio iz Amerike: 'State Department je sve demantirao'

Ivica Puljić se javio iz Amerike: 'State Department je sve demantirao'

Tako da je teško reći šta je bilo moguće, a šta bi bilo moguće. Ono što je važno je da ne gledamo u prošlost, već da gledamo u budućnost. Dakle, Bosna i Hercegovina, ohrabren sam kvalitetom nove generacije lidera koji su spremni iskoristiti historijsku priliku da Bosnu i Hercegovinu prebace u Evropu kao punopravnu i cijenjenu članicu euroatlantske zajednice. I mislim da bi to trebala biti poenta, da gledajući naprijed, onda kada dobijemo novu generaciju lidera, Bosna i Hercegovina će napredovati", glasio je odgovor Escobara.

Kolega iz magazina Pobjeda, iz Crne Gore, je rekao da se "Vlada Crne Gore se još nije izjasnila da li će podržati rezoluciju o Srebrenici u UN-u"...

"Pa, gledajte, zaista ne bi trebalo da postoji podjela u Evropi oko ovoga. Genocid u Srebrenici je bio činjenica. Sada se u rezoluciji ne pominje nijedna država, nijedna etnička pripadnost, ne spominje se čak ni Republika Srpska.

I tako jednostavno podsjeća ljude da je to historijska činjenica. A u vrijeme kada vidite porast negiranja genocida u regiji i veličanje ratnih zločinaca, susponzori vjeruju da je to bio važan trenutak da se pojača obilježavanje ovog historijskog događaja", podvukao je Escobar.

Na kraju brifinga demantirao da on i njegova supruga imaju sumnje poslovne veze sa Vladom Srbije.

"To je sve u tom izveštaju laž, i to laž koja se može provjeriti. Prije svega, nisam otpušten, a svi u State Departmentu su to potvrdili. Drugo, moja supruga ne prima novac ni od jedne strane vlade. Moja supruga u svakoj ambasadi u kojoj smo služili – u Boliviji, Portugalu, Italiji, pa čak i Srbiji – je bila ponosna zagovornica međuljudskih kontakata, ali to radi bez ikakvog plaćanja i bez ikakvog ugovora. Ona će to nastaviti da radi", dodao je Escobar.

Kompletan intervju možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije