Slavni Banksy je u Ukrajini: Pogledajte njegova nova umjetnička djela

2
Radiosarajevo.ba
Slavni Banksy je u Ukrajini: Pogledajte njegova nova umjetnička djela
Foto: Instagram / Djela Banksyja u Ukrajini

Čini se da je slavni britanski umjetnik Banksy potvrdio da je u Ukrajini nakon što je otkrio svoje najnovije umjetničko djelo na Instagramu.

Nagađalo se da je anonimni umjetnik grafita bio u ratom razorenoj zemlji nakon što se pojavio niz murala u gradu Borodianka, u blizini Kijeva.

Na jednom muralu je prikazan muškarac koji liči na ruskog predsjednika Vladimira Putina, kako je bačen na pod tokom džudo meča sa mladim dječakom.

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Na drugom je prikazano dvoje djece kako koriste metalnu cisternu kao klackalicu.

Međutim, mural koji je Banksy koristio da otkrije svoje prisustvo u zemlji prikazuje gimnastičarku koja balansira na ruševinama oštećene zgrade.

Umjetnik sa sjedištem u Bristolu, čiji rad se prodaje za milione funti, objavio je u petak tri slike murala na Instagramu, uz natpis koji jednostavno glasi: "Borodjanka, Ukrajina".

Borodijanka, grad sjevernozapadno od Kijeva, na početku invazije je bio na udaru ruskih bombi.

Ruske trupe, koje su se uvukle od bjeloruske granice, okupirale su grad u februaru. Zajedno sa Bučom, Irpinom i Hostomelom, Borođanka je bila jedan od gradova najteže pogođenih ruskim bombardovanjem. Oslobođen je u aprilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije