Sin Joea Bidena se izjasnio krivim: Za to krivično djelo moguća i dugotrajna zatvorska kazna

1
Radiosarajevo.ba
Sin Joea Bidena se izjasnio krivim: Za to krivično djelo moguća i dugotrajna zatvorska kazna
Foto: EPA / Hunter Biden

Hunter Biden, sin aktuelnog američkog predsjednika Joea Bidena, izjasnio se krivim za federalne porezne optužbe kojima se tereti u SAD-u.

Time je promijenio prethodni iskaz iz januara 2024, kada se izjasnio da je nevin.

Biden se izjasnio krivim po svih devet tačaka optužnice, a optužen je za utaju ukupno 1,4 miliona dolara, dok je istovremeno trošio novac na narkotike, prostituciju i luksuzne predmete.

Odron na cesti u BiH: Kamenje palo na autobus, dvije osobe povrijeđene

Odron na cesti u BiH: Kamenje palo na autobus, dvije osobe povrijeđene

Sudija Mark Scarsi izjavio je da se Bidenov sin izjasnio krivim i da sa tužiocima nije postigao dogovor o smanjenju kazne.

Prema rječima sudije Scarsija, najviša zatvorska kazna propisana za to krivično djelo iznosi 17 godina zatvora, dok se novčana kreće do 450.000 dolara.

Trpio posljedice ovisnosti

U saopćenju nakon ročišta, Biden naveo je da se izjasnio krivim kako bi roditelje poštedio neprijatnih detalja iz dijela njegovog života u kojem je trpio posljedice zavisnosti od narkotika.

"Imajući u vidu sve ono čemu sam ih izložio prethodnih godina, želio sam da ih poštedim toga", saopćio je Biden, uz napomenu da je platio dug za porez. Njegovo priznanje krivice, u danu očekivanog početka procesa, predstavlja preduslov za izbjegavanje suđenja tokom kojeg bi, izvjesno, bili objelodanjeni kompromitujući detalji njegovog života – neposredno uoči predsjedničkih izbora u SAD-u 5. novembra", javlja VOA.

Hunter Biden je u junu 2024. u američkoj državi Delaware osuđen po optužbama za nezakonitu kupovinu oružja dok je bio korisnik narkotika. Na tu presudu uložio je žalbu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije