SAD objavile novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od 400 miliona dolara

0
Fena
SAD objavile novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od  400 miliona dolara
Foto: Twitter / Invazija na Ukrajinu

Sjedinjene Države u petak 3. marta, su objavile novi paket vojne pomoći Ukrajini, vrijedan 400 miliona dolara (737 miliona KM),a  koji se prvenstveno sastoji od municije, ali će  prvi put uključivati taktičke mostove za kretanje tenkova i oklopnih vozila.

Mostove bi mogli koristiti ukrajinski vojnici koji su trenirali za "kombinovani manevarski" rat, što podrazumijeva koordiniranu upotrebu artiljerijskog granatiranja, uz napade tenkova i oklopnih vozila, kako bi povratili teritoriju koju su osvojiile ruske snage otkako su izvršile invaziju na Ukrajinu prije godinu dana.

Dodatna municija se šalje kako bi se pomoglo pri povećanj zaliha u iščekivanju proljetne ofanzive.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

"Prevazilaženje napada od suštinskog je značaja za operacije kombinovanog naoružanja. Omogućava oklopnim vozilima da prelaze uske rijeke i kanale koji bi inače uzrokovali usporavanje kompletne vojne sile", izjavio je Jack Watling, viši naučni saradnik za kopneni rat u londonskom Royal United institutu.

"Važno je da su jurišni mostovi ključni samo za ofanzivne operacije koje pokazuju da SAD pripremaju Ukrajinu da nastavi da preuzima svoju teritoriju", dodao je Watling.

Berlin je u januaru pristao da pošalje tenkove Leopard u Ukrajinu i sapćio da će sarađivati sa saveznicima da pošalju još. Očekivalo se da će njemačka pomoć Ukrajini biti glavna tema kada se u petak u Bijeloj kući sastanu američki predsjednik Joe Biden i njemački kancelar Olaf Scholz. Nekoliko NATO saveznica obećalo je niz oklopnih borbenih vozila.

"Ovaj paket vojne pomoći uključuje više municije za HIMARS i haubice koje je dostavila SAD, a koje Ukrajina tako efikasno koristi za odbranu, kao i municiju za borbena pješadijska vozila Bradley, mostove za pokrete oklopnih vozila, municiju i opremu za rušenje i drugo održavanje, obuku i podršku", izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken, najavljujući pomoć.

Paket će se finansirati korištenjem predsjedničkog autoriteta za povlačenje sredstava, koji ovlašćuje predsjednika da prenosi artikle i usluge iz američkih dionica bez odobrenja Kongresa tokom vanredne situacije, saopćio je Blinken, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije