Rusko tužilaštvo traži 25 godina za opozicionog političara optuženog za izdaju

1
FENA
Rusko tužilaštvo traži 25 godina za opozicionog političara optuženog za izdaju
Foto: EPA - EFE / Vladimir Kara-Murza

Ruski tužioci su u četvrtak 6. aprila, zatražili 25-godišnju zatvorsku kaznu za opozicionog političara Vladimira Kara-Murzu, kojem se sudi za optužbe koje uključuju izdaju, rekao je njegov advokat.

Ovaj 41-godišnjak jedan je od rijetkih istaknutih opozicionoh ličnosti koji su ostali u Rusiji i nastavili govoriti protiv predsjednika Vladimira Putina nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, navodi Reuters.

Kara-Murza je uhapšen prije godinu dana, optužen za širenje lažnih informacija o oružanim snagama i proglašen je "stranim agentom", što je izraz koji nosi konotacije špijuniranja koji su ruske vlasti primijenile na brojne aktiviste i novinare.

Evropske države započinju nadlijetanje BiH radi posmatranja potencijalnih vojnih aktivnosti

Evropske države započinju nadlijetanje BiH radi posmatranja potencijalnih vojnih aktivnosti

Nekoliko sati prije njegovog hapšenja, američki CNN emitirao je intervju s njim u kojem je rekao da Rusiju vodi "režim ubojica".

U oktobru je njegov advokat rekao da se protiv njega također vodi istraga za izdaju, koja jedina nosi maksimalnu kaznu od 20 godina, u vezi s tri javna govora.

U to je uključeno i njegovo obraćanje Zastupničkom domu Arizone u kojem je rekao da Putin bombarduje ukrajinske domove, bolnice i škole.

Kara-Murza ima i britansko i rusko državljanstvo, a bio je bliski saradnik ruskog opozicionog čelnika Borisa Njemcova, koji je ubijen u središtu Moskve 2015.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije