Putinova miljenica postala izdajnica: "Persona non grata" u Ukrajini razbjesnila Rusiju

1
Radiosarajevo.ba
Putinova miljenica postala izdajnica: "Persona non grata" u Ukrajini razbjesnila Rusiju
EPA / Jelena Isinbajeva

Jelena Isinbajeva (41), najpoznatija ruska sportistkinja, danas je daleko od slave. U Ukrajini je "persona non grata" zbog povezanosti s Vladimirom Putinom, a nedavne izjave izazvale su bijes i u rodnoj joj Rusiji gdje je zatraženo da joj se oduzme vojni čin i preimenuje stadion koji nosi njeno ime.

Nakon početka ruske agresije na Ukrajinu u februaru prošle godine Isinbajeva je naglo 'nestala' sa društvenih mreža. Zasmetali su je brojni komentari u kojima su je osuđivali zbog povezanosti s Putinom i u kojima su od nje tražili da osudi invaziju na Ukrajinu.

Kako je naglo nestala, tako se iznenada prošle sedmice i vratila kako bi objavila da će u septembru nastaviti svoje aktivnosti u Komisiji sportista Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), te kako nije zahvaćena nikakvim sankcijama MOO-a.

Tri mladića u Jadranskom moru ulovila ajkulu

Tri mladića u Jadranskom moru ulovila ajkulu

"Došlo je do privremene pauze u mome radu jer je MOO-u trebalo vremena da sve posloži. Sretna sam što mogu najaviti da ću već u septembru nastaviti svoje aktivnosti jer MOO ne sumnja u mene i ne potpadam ni pod kakve sankcije. Apelujem i na sve koji plasiraju lažne članke i informacije - ja sam svjetska žena, uvijek sam bila i to ću i ostati", napisala je aktuelna svjetska rekorderka u skoku sa motkom (5,06 m).

Španski El Digital Sur tvrdi da je Isinbajeva bila dio ruskog Ministarstva obrane, a drugi je mediji optužuju za povezanost s Junarmijom, ogrankom mladih Sveruske udruge nacionalnog vojnog patriotskog društvenog pokreta. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu dodijelio joj je 2015. čin bojnice, a internet je preplavljen njezinim fotografijama u uniformi u kojoj se često pojavljivala u javnosti.

Zabranjen joj nastup u Riju, a potom izabrana u Sportsku komisiju MOK-a

Zabranjen joj nastup u Riju, a potom izabrana u Sportsku komisiju MOK-a

Zbog svega navedenog, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski još je prošle godine stavio na spisak osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlju i kojima je oduzeta sva imovina na tlu Ukrajine. Za Isinbajevu su to, međutim, sve lažne informacije...

"Titule o kojima se danas govori su nominalne, jer nikada nisam bila u službi Oružanih snaga Ruske Federacije. Kao što nikada nisam bila zastupnica Državne Dume niti članica bilo koje stranke. Moj poziv je sport", napisala je sportašica rođena u Volgogradu.

Ove posljednje rečenice izazvale su bijes u Rusiji. Tamošnji ministar sporta Oleg Maticin jasno je dao do znanja kako smatra da je Isinbajeva bila dio ruske vojske te da njene titule nisu bile nominalne.

"Neprihvatljivo je na takav način tretirati vojni čin, državljanstvo i događaje koji se odvijaju u vašoj domovini. Svaka osoba koja voli svoju zemlju ima nedvosmisleno negativan stav prema takvim izjavama", rekao je Maticin za rusku novinsku agenciju TASS.

Ukrajinci šokirani otkrićem: "Naš najslavniji sportista sarađuje s teroristima!"

Ukrajinci šokirani otkrićem: "Naš najslavniji sportista sarađuje s teroristima!"

Isinbajeva se prije dva mjeseca sa suprugom i dvoje djece preselila u Španiju što je u Rusiji također doživljeno kao izdaja. Čelnik ruske republike Dagestan Sergej Melikov pozvao je da se tamošnjem stadionu koji nosi ime Jelene Isinbajeve vrati staro ime Trud.

"Po Isinbajevoj se može nazvati neki objekat u Španiji", cinično je poručio Melikov.

Tako je bojnica Isinbajeva, stvarna ili nominalna, postala neprijatelj i u Ukrajini i u Rusiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije