Putin suspendovao zadnji nuklearni sporazum sa SAD, novi projektili stavljeni u borbenu dužnost

1
Radiosarajevo.ba
Putin suspendovao zadnji nuklearni sporazum sa SAD, novi projektili stavljeni u borbenu dužnost
Foto: EPA / Vladimir Putin

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u utorak je suspendovao rusko sudjelovanje u posljednjem preostalom sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), upozoravajući Washington da je Rusija stavila novo kopneno strateško nuklearno oružje na borbenu dužnost.

Rusija i SAD još uvijek imaju goleme arsenale nuklearnog oružja zaostalog iz Hladnog rata čiji je broj trenutno ograničen ugovorom START, koji je dogovoren 2010. godine, a ističe 2026. godine.

"Prisiljen sam danas objaviti da Rusija obustavlja svoje sudjelovanje u Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja", rekao je Putin političkoj i vojnoj eliti svoje zemlje.

Saobraćajna nesreća u BiH: Ima povrijeđenih

Saobraćajna nesreća u BiH: Ima povrijeđenih

Ruski lider je rekao da odgovorni ljudi u Washingtonu razmišljaju o nastavku nuklearnog testiranja te da bi Ministarstvo obrane Rusije i nuklearna korporacija zbog te činjenice trebali biti spremni testirati rusko nuklearno oružje ako bude potrebno.

"Naravno, nećemo to učiniti prvi. Ali ako Sjedinjene Američke Države provedu testove, onda ćemo i mi. Niko ne bi trebao imati opasne iluzije da se globalni strateški poredak može uništiti," poručio je Putin.

"Prije sedmicu dana potpisao sam saglasnost o stavljanju novih kopnenih strateških sustava u borbeno dežurstvo. Hoće li oni i tu zabadati nos ili šta? Šta, hoćemo li ih pustiti unutra tek tako?", dodao je prvi čovjek Rusije.

Novi START ugovor ograničio je obje strane na 1550 bojevih glava na raspoređenim interkontinentalnim balističkim projektilima, podmorničkim balističkim projektilima i teškim bombarderima. Obje strane ispunile su središnja ograničenja do 2018. godine.

Putin je najavio taj potez tokom svog govora o stanju nacije u kojem je obećao da će nastaviti s ruskim ratom u Ukrajini i optužio NATO savez predvođen SAD-om da raspiruje vatru sukoba u pogrešnom uvjerenju da mogao poraziti Moskvu u globalnom sukobu.

[twitter]https://twitter.com/CBKNEWS121/status/1627999375317430273[/twitter]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije