Pregovori kolumbijske vlade i pobunjenika

Radiosarajevo.ba
Pregovori kolumbijske vlade i pobunjenika

Prvi direktni pregovori u više od decenije između kolumbijske vlade i ljevičarskih pobunjenika iz pokreta FARC su zvanično otvoreni u Oslu, prenosi Fena.
 
Nakon skoro 50 godina sukoba, dvije strane su pokrenule mirovni proces u hotelu u Norveškoj, a očekuje se da pregovori traju više mjeseci, prenosi BBC.

U zajedničkoj deklaraciji obje strane su se složile da pokrenu pregovore i da se presele na Kubu idućeg mjeseca.

Kolumbijski pregovarač izjavio je da su se dvije strane složile oko potrebe za društvenim promjenama.
 
"Ovaj proces se temelji na drugim procesima koji su se odvijali ranije", izjavio je novinarima šef kolumbijskih pregovarača Humberto de la Calle.

On je pojasnio da je pokretaanje pregovora u četvrtak drugi dio procesa nakon pripremnih  pregovora koji su počeli u februaru.

Treći korak bilo bi potpisivanje sporazuma o "okončanju oružanog sukoba", kazao je de la Calle, dodajući da će konačni sporazum biti stavljen na referendum u Kolumbiji.

Govoreći u ime pobunjenika, Ivan Marques izjavio je novinarima: "Mi mo došli s maslinovom grančicom u rukuma", insistirajući da FARC želi "stabilan i trajan mir".  

Tri pokušaja već su učinjena na okončanju sukoba, a posljednja inicijativa propala je u 2002. godini, tri godine nakon što je pokrenuta. Novi razgovori danas su započeli u Norveškoj i preselit će se u kubansku prijestolnicu Havanu početkom novembra.

Pokretanje razgovora započeto je konferencijom za novinare, na kojoj su učestvovali posrednici iz Norveške i Kube, dvije zemlje koje su garanti mirovnog procesa.

Pregovori će biti usmjereni na pet ključnih tema: okončanje oružnog sukoba, zemljišnu reformnu, garancije za djelovanje političke opozicije i građanskog učešća, trgovinu drogom i prava žrtava sukoba.  

Pregovarač FARC-a izjavio je novinarima da je veliki dio kolumbijskog zemljišta "opljačkan u državnom teroizmu". Sedamdeset posto Kolumbijaca spada u kategoriju siromašnih, a 12 miliona njih živi u ekstremnom siromaštvu, kaazao je on.

FARC je prvobitno nastojao da svrgne vladu i uvede marksistički režim, ali je posljednjih godina sve češće umiješan u trgovinu drogom kako bi prikupio novac za svoju kampanju.

Smatra se da grupa trenutno ima oko 8 hiljada boraca, što predstavlja veliki pad sa 16 hiljada boraca u 2001. godini.

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos odbacio je pozive pobunjenika za primirjem, tvrdeći da će se vojne operacije nastaviti do postizanja konačnog sporazuma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije