Panika u Velikoj Britaniji: Otkriven najdominantniji soj COVID-a, širi se velikom brzinom?

5
Radiosarajevo.ba
Panika u Velikoj Britaniji: Otkriven najdominantniji soj COVID-a, širi se velikom brzinom?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Novi soj COVID-a nazvan po grčkoj boginji navodno se širi Velikom Britanijom i postaje drugi najdominantniji soj virusa.

Stručnjaci su rekli da nedavni porast nema trenutno razloga za uzbunu, ali su istakli da ljudi trebaju ostati oprezni glede virusa.

Loše vrijeme koje potiče ljude da više vremena provode unutra - kao i puštanje popularnih filmova Barbie i Oppenheimer koji potiču ljude da se zbijaju u kina - optuženo je za porast broja slučajeva Covid-a, što pokazuju zvanične brojke. Smanjenje imuniteta također vjerovatno znači da se infekcija može lakše prenositi.

Nevjerovatni prizori: Rijedak fenomen zabilježen na nebu iznad bh. gradova

Nevjerovatni prizori: Rijedak fenomen zabilježen na nebu iznad bh. gradova

Podaci Britanske agencije za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) pokazuju da je 5,4 posto testova na osobama s respiratornim bolestima u posljednjoj sedmici bilo pozitivno na COVID, što je porast sa 3,7 posto prethodne sedmice.

Ukupna stopa prijema u bolnicu zbog COVID-19 također je porasla na 1,97 na 100 hiljada stanovnika, u poređenju s 1,17 na 100 hiljada u prethodnoj sedmici.

Međutim, stopa prijema u jedinice intenzivne njege (ICU) smanjila se na 0,05 u poređenju sa 0,07, rekla je UKHSA, piše Yahoo News

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije