Oštra rasprava među senatorima o intervenciji u Siriji

Radiosarajevo.ba
Oštra rasprava među senatorima o intervenciji u Siriji


Uporedo sa pojavom novih dokaza koji upućuju da je predsjednik Sirije Bashar Al-Assad koristio hemijsko oružje u orkšajima sa opozicijom i protiv vlastitog naroda, raste i podrška među članovima američkog Senata za intervenciju u Siriji, prenosi televizijski kanal CBS.

Gostujući u emisiji "Face the Nation", koju CBS emitira nedjeljom, američki Senator Lindsey Graham istakao je kako koncenzus u Senatu o intervenciji Sjedinjenih Američkih Država u Siriji raste, piše Anadolija.

"Ukoliko zadržimo ovakav neodlučan pristup prema Siriji, nešto poput toga da ne znamo šta ćemo napraviti sljedeće, imaćemo rat sa Iranom. Iran će iskoristiti naše nedjelovanje u Siriji, kao da nismo ozbiljni u vezi s njihovim nuklearnim programom", rekao je Graham, te dodao: "Moramo se uključiti."

"Oči svijeta su sada zaista uprte u Ameriku, pogotovo nakon što je predsjednik označio upotrebu hemijskog oružja kao crvenu liniju. Hemijsko oružje mijenja tok igre", rekao je Chambliss

Osvrćući se na nedavnu izjavu predsjednika SAD-a Baracka Obame da su dokazi o upotrebi hemijskog oružja u Siriji samo "preliminarna procjena", te da oni "ne govore gdje i kako je bilo korišteno hemijsko oružje", Senator Saxby Chambliss kazao je kako je jasno da je naredba stigla od Assadovog režima. On je, govoreći za CBS, dodao kako je još uvijek nejasno šta bi trebao biti sljedeći potez.
"Mislim da to nikada ne treba isključiti kao opciju. Nikako to ne želim isključiti, jer je Iran veoma involviran u ovu situaciju, veoma. I Iran i Hezbollah. Mislim da trebamo biti veoma oprezni", naglasila je McCaskill u emisiji CBS-a

Senatorka Claire McCaskill nije se složila sa Chamblissovom izjavom o tome odakle je došla naredba za upotrebu hemijskog oružja. Ona je istakla kako ne postoji izričit lanac dokaza u vezi s tim. Naglasila je da je to potrebno tačno utvrditi, prije nego se odluči o akciji u Siriji. Ipak, McCaskill je kazala kako je slanje američkih trupa u Siriju sada nemoguće isključiti kao opciju.

Senator Graham ukazao je da, bez američke intervencije, SAD rizikuju ne samo rat sa Iranom, već dopuštanje da Sirija do kraja godine postane propala država i sigurno utočište za teroriste. Situacija takođe može, nastavio je on, dovesti do destabilizacije Kraljevine Jordan, jakog američkog saveznika, te rizikovati da hemijsko oružje padne u pogrešne ruke.

Graham i Chambliss složili su se da nema potrebe za slanjem američkih trupa u Siriju, već da bi SAD mogao intervenisati na način da bombarduje sirijske vazduhoplovne baze.

"Ne treba zalaziti duboko u Siriju da bi se intervenisalo. Ukoliko bi se neutralisala vazdušna prednost koju sirijska vlada ima nad pobunjenicima, mislim da bi se veoma brzo mogao preokrenuti tok borbe", istakao je Graham.

"Tvrdnje SAD-a i britanske vlade nedosljedne i bezočne laži"

S druge strane, u izjavi za TV kanal "Russia Today", ministar informisanja Sirije Omran Ahed al-Zoubi istakao je da protivnici Assadovog režima u Ujedinjenim nacijama, zastrašivanjem o hemijskom oružju, pokušavaju izvršiti politički i ekonomski pritisak na sirijsku vladu.

"Kao prvo, želim istaći da su tvrdnje državnog sekretara SAD-a i britanske vlade nedosljedne i bezočne laži. Želim još jednom naglasiti da Sirija nikad ne bi upotrijebila hemijsko oružje. Ne samo zbog svoje privrženosti međunarodnom pravu i pravilima ratovanja, već i iz moralnih i humanitarnih razloga", kazao je al-Zoubi.
Sirijska opozicija upozorava da sirijska režimska vojska koristi zabranjeno hemijsko oružje u dvije sirijske regije, a Francuska i Velika Britanija su uzele aktivno učešće u ispitivanju tog slučaja

Sirijska vlada je u martu uputila pismo Generalnom sekretarijatu UN-a u kojem tvrdi da su pobunjenici u regiji Han El-Assal u Halepu upotrijebili hemijsko oružje i zatražili da UN-ovi organi provedu istragu ovog slučaja. Zoubi je to ocijenio kao "važan i hrabar korak".

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon imenovao je stručni tim sa Šveđaninom Ake Sellstromom na čelu kako bi se ispitali navodi o upotrebi hemijskog oružja u Siriji. Delegacija Ujedinjenih nacija spriječena je prošle sedmice u namjeri da uđe u Siriju, u cilju inspekcije i provjere navoda o upotrebi hemijskog oružja u toj zemlji, potvrdio je za agenciju Anadolija u petak predsjednik delegacije UN-a Ake Sellstrom.
Glasnogovornik Ban Ki-moona Martin Nesirky, istakao je kako generalni sekretar UN-a napomenuo da će razvoj događaja u vezi s pitanjem eventualne upotrebe hemijskog oružja u Siriji pratiti u bliskoj saradnji sa OPCW-om

Međusobne optužbe sukobljenih strana u Siriji o korištenju hemijskog oružja pojavile su krajem marta, nakon što je u Halepu poginulo više desetina osoba. Ban Ki-moon i generalni direktor Međunarodne organizacije za zabranu upotrebe hemijskog oružja (OPCW) Ahmet Uzumcu, nakon što su optužbe krenule, u telefonskom razgovoru su izrazili zabrinutost zbog moguće upotrebe takvog oružja.

Apsolutna zabrana upotrebe hemijskog oružja iz 1972. stupila je na snagu tek 1992. godine. Sprovedbu Sporazuma o zabrani hemijskog i biološkog oružja vrši Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW). Trenutno OPCW ima 188 zemalja članica, dok šest zemalja - Sirija, Sjeverna Koreja, Egipat, Angola i Južni Sudan - nisu potpisnice sporazuma o zabrani hemijskog oružja, a Izrael i Mijanmar ga ne provode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije