Olujne kiše u južnom Brazilu usmrtile najmanje 37 ljudi, više od 70 nestalih

0
Radiosarajevo.ba
Olujne kiše u južnom Brazilu usmrtile najmanje 37 ljudi, više od 70 nestalih
Foto: EPA - EFE / Nevrijeme devastiralo regiju Rio Grande do Sul

Obilne kiše u najjužnijoj brazilskoj regiji Rio Grande do Sul izazvale su smrt najmanje 37 ljudi, a više od 70 ih je nestalo, saopćile su lokalne vlasti u petak, uz sumnju da bi broj žrtava mogao biti i veći.

Najmanje 23.000 ljudi je raseljeno u toj regiji koja graniči s Urugvajem i Argentinom i u kojoj je, prema civilnoj odbrani Rio Grande do Sula, gotovo polovica od 497 gradova pogođena olujnim nevremenom, prenosi Hina.

U nekoliko gradova ulice su se pretvorile u rijeke, ceste i mostovi su uništeni, a oluja je pokrenula i klizišta te djelomično urušavanje brane na maloj hidroelektrani.

Ovo će vam popraviti dan: Majka Sara ispratila na maturu bliznakinje sa Downovim sindromom

Ovo će vam popraviti dan: Majka Sara ispratila na maturu bliznakinje sa Downovim sindromom

Druga brana u gradu Bento Goncalves također je u opasnosti od rušenja, rekle su vlasti, naredivši ljudima koji žive u blizini da se evakuiraju.

Kako se ta brazilska regija geografski nalazi između tropske i polarne atmosfere, to je stvorilo vremenski obrazac s razdobljima intenzivnih kiša i razdobljima suše, što će se, po mišljenju lokalnih naučnika pojačavati zbog klimatskih promjena.

Obilne kiše Rio Grande do Sul pogodile su i prošlog septembra, kada je izvan tropski ciklon izazvao poplave koje su usmrtile više od 50 ljudi.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva otputovao je u četvrtak u taj dio zemlje kako bi obišao pogođena mjesta i razgovarao o naporima spašavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije