Nova varijanta COVID-a: Stručnjaci upozoravaju na zabrinjavajući porast oboljelih

3
Hina
Nova varijanta COVID-a: Stručnjaci upozoravaju na zabrinjavajući porast oboljelih
Foto: EPA-EFE / Koronavirus

Unatoč želji svakoga od nas za sretnim i bezbrižnim blagdanskim okupljanjima, činjenice upućuju na zabrinjavajući porast oboljelih od nove varijante COVID-19 - JN.1, što izaziva ozbiljne brige stručnjaka.

U ohrabrujućem tonu, nedavna istraživanja pokazuju da ažurirana vakcina protiv COVID-19 za sezonu 2023.-2024. djeluje i protiv najnovije varijante.

"Val nove podvarijante omikrona - JN.1 već je započeo u Americi, no postoji mogućnost ublažavanja uz pomoć booster doza cjepiva i drugih poznatih preventivnih mjera", naglasio je Eric Topol, doktor, profesor i glavni urednik Medscapea, internetske stranice WebMD.

Kada se Kate Middleton vraća kraljevskim dužnostima? Oglasila se Kensingtonska palača

Kada se Kate Middleton vraća kraljevskim dužnostima? Oglasila se Kensingtonska palača

No, izazov leži u činjenici da je trenutno mali postotak ljudi cijepljen, primjerice, u Sjedinjenim Državama manje od 16 posto odraslih.

Stoga, stručnjaci za zarazne bolesti i epidemiolozi pozivaju na hitnu potrebu cijepljenja ažuriranom vakcinom prema preporukama CDC-a, kako bi antitijela mogla djelovati prije početka blagdanskih okupljanja.

Korona ne prestaje da mutira: Na Balkanu se pojavila dva nova soja

Korona ne prestaje da mutira: Na Balkanu se pojavila dva nova soja

"Iako je val podvarijante JN.1 već prisutan, primjena booster doza cjepiva i poštivanje poznatih preventivnih mjera mogli bi ublažiti širenje virusa", istaknuo je dr. Eric Topol.

U međuvremenu, broj hospitalizacija i oboljelih od COVID-19 raste. Prema podacima CDC-a, u sedmici do 25. novembra u Sjedinjenim Državama zabilježeno je gotovo 10.000 hospitalizacija, što predstavlja povećanje od 10 posto u usporedbi s prethodnim sedmicama.

Podvarijanta JN.1, koja potječe od omikrona BA.2.86, prvi put je otkrivena u septembru u SAD-u. Iako se trenutno češće bilježi u Europi, stručnjaci upozoravaju na mutacije koje bi mogle otežati kontrolu širenja.

Ažurirano cjepivo XBB.1.5 pokazalo je učinkovitost protiv podvarijante JN.1 i drugih novih varijanti. Stručnjaci preporučuju hitno cijepljenje ažuriranim cjepivom kako bi se povećala razina zaštite, s obzirom na nedovoljan interes za cijepljenjem u sezoni 2023.-2024.

Kako se očekuje vrhunac zaraze podvarijantom JN.1 u narednim sedicama, stručnjaci naglašavaju važnost pridržavanja preventivnih mjera poput cijepljenja, provjetravanja prostora i nošenja maski u zatvorenim prostorima, posebno na aerodromima i sredstvima javnog prijevoza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije