Naučnici otkrili šta je uzrokovalo masovni pomor ježeva na Karibima

0
Hina
Naučnici otkrili šta je uzrokovalo masovni pomor ježeva na Karibima
Foto: Pexel / Morski jež, ilustracija

Američki naučnici otkrili su da je prošlogodišnju smrtnost među ježevima u Karipskom moru izazvao minijaturni jednostanični parazit, objavljeno je u časopisu Science Advances. Ježevi su počeli gubiti bodlje i masovno izumirati, što je ekosustav grebena gurnulo u kaos, prenose američki mediji.

"Slučaj je zatvoren. Više smo nego oduševljeni što smo rasvijetlili misterij iz 2022. i pomalo iznenađeni što smo to učinili tako brzo", rekla je autorica studije Mya Breitbart, morska mikrobiologinja sa Sveučilišta južne Floride.

Ježinci igraju ključnu ulogu kao "kosilice" grebena

Morski ježevi s dugim bodljama skrivaju se u grebenima diljem Karipskog mora i igraju ključnu ulogu kao "kosilice" grebena, rekla je Breitbart, jer jedu alge koje rastu na koraljima.

Vijeće ministara BiH održalo sjednicu: Ovo su najvažnije usvojene odluke

Vijeće ministara BiH održalo sjednicu: Ovo su najvažnije usvojene odluke

Ali u januaru prošle godine te su životinje počele pokazivati čudne simptome - njihove oštre bodlje su se objesile i otpale i počeli su masovno izumirati u morima od Djevičanskih otoka preko Portorika do Floride.

Za naučnike to je bio deja vu jer je izumiranje zahvatilo to područje 1980-ih kada je smanjena populacija morskih ježeva za oko 98 posto.

Znate li kako najlakše ukloniti bodlje ako stanete na morskog ježa?

Znate li kako najlakše ukloniti bodlje ako stanete na morskog ježa?

Taj slučaj nikada nije riješen. Ali ovaj put, međunarodni tim znanstvenika prikupio je uzorke bolesnih i zdravih ježeva s 23 lokacije Karipskog mora u potrazi za genskim tragovima.

Nisu vidjeli znakove virusa ili bakterija, rekao je autor studije Ian Hewson, koji na Sveučilištu Cornell istražuje bolesti u morima.

Sićušni jednostanični organizmi

No, uočili su tragove sićušnih jednostaničnih organizama koji su se pojavljivali samo u bolesnim ježevima. Iako većina tih organizama ne uzrokuje bolest, ta je vrsta povezana s drugim vodenim epidemijama, što je čini glavnim sumnjivcem, rekao je Hewson.

Kako bi potvrdili da su uhvatili "ubicu", znanstvenici su stavili parazite u spremnike sa zdravim ježevima uzgojenim u zatočeništvu kako bi vidjeli kako će reagovati.

Ovo su zaštićene morske vrste u Jadranskom moru: Nije dozvoljen njihov lov i trgovina

Ovo su zaštićene morske vrste u Jadranskom moru: Nije dozvoljen njihov lov i trgovina

Od ježeva koji su suočeni sa sićušnim stvorenjima, 60 posto je uginulo - nakon što su pokazali iste simptome koje su znanstvenici vidjeli u Karipskom moru. 

Naučnici su sada suočeni s nepoznanicom kako zaštititi ježeve od tog parazita jer su to izumiranje ježeva i drugi stresovi već promijenili grebene u Karipskom moru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije