NASA uvjerava da nema mjesta panici: Nenamjerno pustili uznemirujuće snimke

0
Radiosarajevo.ba
NASA uvjerava da nema mjesta panici: Nenamjerno pustili uznemirujuće snimke
Foto: EPA / NASA, ilustracija

NASA uvjerila je javnost da nije bilo vanredne situacije nakon što je na svom službenom prijenosu uživo (livestream) slučajno emitirala ono što je zvučalo kao glasovi astronauta u nevolji.

Američka svemirska agencija nenamjerno je izazvala ogromnu zabrinutost u cijelom svijetu emitiranjem zvuka za koji se činilo da ukazuje na opasnu krizu i ugroženost života na Međunarodnoj svemirskoj postaji (MSS).

Gledatelje koji su pratili prijenos uživo na NASA-inu YouTube kanalu, uznemirilo je komešanje i hitne upute ženskog glasa, zbog čega su mnogi povjerovali da su astronauti u ozbiljnoj nevolji.

ASA Bolnica i Međunarodni medicinski univerzitet u Beču donose izvrsnost u zdravstvu

ASA Bolnica i Međunarodni medicinski univerzitet u Beču donose izvrsnost u zdravstvu

Ono što se u tim trenucima čulo jeste “vratite zapovjednika u odijelo” i “provjerite mu puls još jednom”, nakon čega su uslijedili opisi zapovjednikova stanja kao “slabog”. To je dovelo do raširenih nagađanja da astronaut pati od dekompresijske bolesti, ozbiljnog stanja koje zahvaća središnji živčani sustav.

Kao odgovor na viralno širenje zvuka i paniku koja je nastala, NASA je izdala izjavu na platformi društvenih medija X, pojašnjavajući situaciju: “Na Međunarodnoj svemirskoj stanici nema izvanredne situacije”, objavila je NASA i dodala:

“Otprilike u 17.28 CDT, zvuk je emitiran na NASA-inu livestreamu s audio kanala simulacije na zemlji pokazujući da je član posade imao efekte povezane s dekompresijskom bolešću (DCS)”.

NASA je objasnila da je taj zvuk nenamjerno krivo preusmjeren iz simulacije koja je bila u toku gdje ju zemaljski timovi treniraju za različite scenarije u svemiru i da nije povezan sa stvarnom vanrednom situacijom.

Agencija uvjerava javnost da su članovi posade MSS-a u to vrijeme bili u fazi spavanja te da su ostali zdravi i sigurni. Agencija je potvrdila da će se planirana šetnja svemirom nastaviti prema rasporedu sljedećeg dana u 8 ujutro EDT.

Dobre vijesti za čitavu planetu: Ovako će se obnoviti ozonski omotač

Dobre vijesti za čitavu planetu: Ovako će se obnoviti ozonski omotač

SpaceX je također odgovorio na zabunu, rekavši: “Ovo je bio samo test. Obuka posade u Hawthorneu je sigurna i zdrava kao i svemirska letjelica Dragon usidrena na @space_station”.

Ovaj incident naglašava važnost jasne komunikacije te izbjegavanje nesporazuma u vrijeme prijenosa uživo, naročito kada to uključuje svemirske misije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije