Najžešći napad na Rusiju do sada: Udar toliko snažan da je uzrokovao potres i primorao na evakuaciju

0
Radiosarajevo.ba
Najžešći napad na Rusiju do sada: Udar toliko snažan da je uzrokovao potres i primorao na evakuaciju
Foto: Prtscr / X.com / Napad na Rusiju

Ukrajinski dronovski napad usmjeren na skladište oružja izazvao je ogroman požar, što je dovelo do djelomične evakuacije u zapadnoj Rusiji.

Napad, koji je prijavljen rano u srijedu, ciljao je veliki arsenal oružja blizu grada Toropets, oko 400 km sjeverozapadno od Moskve u regiji Tver. To ilustrira kontinuirane napore Ukrajine da pokaže da može udariti na ciljeve duboko unutar Rusije.

Dronovski napad izazvao je "izuzetno snažnu detonaciju" i uništio veliko skladište Glavne direkcije za rakete i artiljeriju ruskog Ministarstva odbrane. Ruski mediji navode da je eksplozija izazvala potres magnitude 2,8 stepeni, a prozori su bili razbijeni na više od pet kilometara udaljenosti od skladišta. Kako stvari stoje, ovo je bio najjači udar na ruska skladišta oružja još od početka rata.

Bošnjaci otvorili džamiju u Americi: Pogledajte građevinu džemata West Bosnian Islamic Center

Bošnjaci otvorili džamiju u Americi: Pogledajte građevinu džemata West Bosnian Islamic Center

"Skladište je sadržavalo rakete namijenjene za Iskander taktičke raketne sisteme, Tochka-U taktičke raketne sisteme, vođene avionske bombe i artiljerijsko streljivo," rekao je izvor novinskim agencijama.

Bez pominjanja napada na Tver, rusko Ministarstvo odbrane je saopćilo da su jedinice protivvazdušne odbrane uništile 54 drona lansirana iz Ukrajine koji su ciljali pet zapadnih ruskih regija tokom noći, prema državnim novinskim agencijama.

Polovina dronova uništena je iznad Kurske regije blizu granice s Ukrajinom; ostali su oboreni iznad regija Brjansk, Smolensk, Orjol i Belgorod, javila je novinska agencija TASS. Regionalni guverneri nisu prijavili štetu.

Međutim, snimci iz Tvera dijeljeni na društvenim mrežama prikazali su velike eksplozije i požare koji su izbili oko Toropetsa. Neki stanovnici su evakuirani, prema riječima regionalnih vlasti. Ostaje nejasno da li je bilo žrtava.

Guverner regije Tver, Igor Rudenja, rekao je na Telegramu da je izdata naredba o djelomičnoj evakuaciji jer su protivvazdušne odbrane i spasioci "radili na suzbijanju požara" uzrokovanog padom ostataka.

Učenicima u obližnjem okrugu Zapadnodvinski savjetovano je da ostanu kod kuće i da uče online. Regionalna administracija je takođe najavila prekide u snabdevanju električnom energijom.

Arsenal u Toropetsu, koji se nalazi blizu mesta navodnog raketnog napada, skladišti rakete, municiju i eksplozivna sredstva, prema pisanju Rossiyskaya Gazeta, službenog lista ruske vlade.

Izgrađen 2015. godine za 39 miliona dolara, arsenal je takođe opremljen hladnim i grijanim prostorijama, električnim stanicama, postrojenjima za obradu, rezervoarima za vodu i gorivo, kao i više od 100 vodnih rezervoara za gašenje požara, navela je agencija.

Dmitrij Bulgakov, bivši zamjenik ministra odbrane, rekao je u 2018. godini ruskoj vojnjnoj novinskoj agenciji Zvezda da puni kapacitet svake skladišne jedinice arsenala iznosi do 240 tona, javlja Al Jazeera.

Arsenal takođe ima objekte za smještaj do 200 vojnika, tvrdi agencija RIA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije