Najgore poplave u Kini u 60 godina: "Pojavljuju se bolesti životinja i usjeva"

0
Hina
Najgore poplave u Kini u 60 godina: "Pojavljuju se bolesti životinja i usjeva"
Foto: EPA / Radnici su raspršili dezinficijens

Kina je upozorila na pojavu bolesti usjeva i životinja dok se poplavna voda povlači iz ruralnih područja, a neki se gradovi bore da obnove zalihe pitke vode nakon najgorih poplava u šest desetljeća.

U pokrajini Hebei, koja graniči s glavnim gradom Pekingom, prošle je sedmice palo više padavina nego inače u godinu dana u sklopu oluja koje su uslijedile nakon tajfuna Doksuri. Tako velika količina padavina utjecala je na jesenske usjeve i oštetila je poljoprivrednu opremu.

Lokalne vlasti moraju pojačati mjere za sprječavanje i kontrolu velikih epidemija zbog mrtvih životinja, štetočina i kukaca, rekao je ministar poljoprivrede Tang Renjian nakon jučerašnje inspekcije pogođenih područja.

Potraga za novcem i pljačkašima i dalje traje: Objavljen identitet uhapšenog Gruzijca

Potraga za novcem i pljačkašima i dalje traje: Objavljen identitet uhapšenog Gruzijca

Farme širom Hebeija ozbiljno su pogođene. Brojne svinje i ovce utopile su se u poplavi, a usjevi su uništeni.

"Poljoprivredni i ruralni odjeli na svim razinama trebali bi tačno procijeniti katastrofalnu situaciju poljoprivrednika, pomoći pogođenim poljoprivrednicima da riješe praktične poteškoće i spriječiti katastrofom uzrokovano siromaštvo ili povratak u siromaštvo", poručio je Tang, objavljeno je na mrežnoj stranici ministarstva.

U Zhuozhouu, najteže pogođenom gradu u Hebeiju, radnici u zaštitnim odijelima raspršili su dezinficijens po naseljenim područjima kako bi spriječili širenje bolesti, objavila je državna novinska agencija Xinhua.

Smabdijevanje čistom vodom prekinuto je u nekim ruralnim područjima i gradovima Hebeija, poput Shijiazhuanga, gdje su vodovodne cijevi i bunari uništeni u poplavama, a to će osjetiti deseci hiljada ljudi. Ministarstvo vodnih resursa između ostalog postavlja punktove za snabdijevanje vodom i šalje cisterne u pogođena područja.

Čak i u Pekingu, gdje su najmanje 33 osobe poginule u poplavama, tim od gotovo 600 ljudi "utrkivao se s vremenom" kako bi obnovio snabdijevanje vodom u ruralnom okrugu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije