Masovni protesti u Izraelu, predsjednik poslao apel: 'Radi jedinstva...'

2
Radiosarajevo.ba
Masovni protesti u Izraelu, predsjednik poslao apel: 'Radi jedinstva...'
Foto: Twitter / Protesti u Izraelu

Masovni protesti izbili su sinoć širom Izraela nakon što je premijer Benjamin Netanyahu smijenio ministra odbrane Yoava Gallanta, jer je pozvao da se privremeno zaustavi ostvarenje plana izraelskog lidera o reformi pravosuđa.

Demonstranti su blokirali glavni autoput u Tel Avivu i palili velike lomače, a u Jeruzalemu su ih policajci rastjerivali vodenim topovima ispred premijerovog privatnog doma. Mašući izraelskim zastavama desetine hiljada demonstranata je izašlo na ulice pošto je Netanyahu objavio smjenu ministra Gallanta, okupljajući se spontano i u Haifi i Bershevi, a manjih protesta je bilo na više mjesta u zemlji, prenijeli su izraelski mediji.

Demonstranti u Tel Avivu su blokirali autoput Ayalon koji vodi do Jeruzalema u oba pravca, najavljujući da će demonstracije trajati do duboko u noć i uzvikivali "Demokratija ili revolt", "Mi se ne bojimo" i "Bibi (Netanyahu) idi kući".

Elegancija i podrška: Mirela Bećirović u centru pažnje na reviji mladih dizajnera

Elegancija i podrška: Mirela Bećirović u centru pažnje na reviji mladih dizajnera

Izraelski predsjednik Isaac Herzog pozvao je u ponedjeljak vladu da zaustavi spornu reformu pravosuđa, dan nakon što je premijer Benjamin Netanyahu smijenio svog ministra odbrane jer se protivio tom koraku, što je izazvalo masovne ulične prosvjede.

"Radi jedinstva naroda Izraela, radi odgovornosti, pozivam vas da odmah prekinete zakonodavni proces", poručio je na Herzog na Twitteru.

Herzogov apel stigao je nakon što su deseci hiljada demonstranata izašli na ulice izraelskih gradova, u još jednoj dramatičnoj i nemirnoj noći kakvih je od početka nove Netanyahuove vlade bilo više nego jednom.

Netanyahu je u nedjelju smijenio svog ministra obrane Yoava Galanta, dan nakon njegova poziva na jednomjesečnu stanku u procesu sporne pravosudne reforme koju vlada želi provesti.

"Premijer Benjamin Netanyahu je odlučio razriješiti dužnosti ministra obrane Yoava Galanta", kratko je u nedjelju saopćio premijerov ured.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije