Izrael okružio Gazu, više od 9.000 ubijenih Palestinaca

4
FENA
Izrael okružio Gazu, više od 9.000 ubijenih Palestinaca
Foto: Anadolija / U izraelskom zračnom napadu na izbjeglički kamp Bureij u Pojasu Gaze ubijene desetine ljudi

Izrael je saopćio da je opkolio najveći grad u Pojasu Gaze i žarište svog napora da uništi Hamas, dok Sjedinjene Države nastoje pritisnuti premijera Benjamina Netanyahua da pristane na pauze u borbama kako bi se omogućila pomoć palestinskoj enklavi, prenosi Reuters.

Dok se sukob bližio kraju svoje četvrte sedmice, američki državni sekretar Antony Blinken treba posjetiti Izrael po drugi put u mjesec dana kako bi se sastao s Netanyahuom dok se izraelska vojska borila protiv Hamasovih militanata, koji su uzvratili napadima podzemnih tunela.

"Na vrhuncu smo bitke. Imali smo impresivne uspjehe i prošli smo periferiju grada Gaze. Napredujemo", objavio je Netanyahu u saopćenju nakon što je vojska saopćila da je opkolila glavni grad primorske enklave.

Hoće li napadnuta zastupnica Elzina Pirić dobiti policijsku zaštitu? Evo šta kaže ministar Isak

Hoće li napadnuta zastupnica Elzina Pirić dobiti policijsku zaštitu? Evo šta kaže ministar Isak

Dok je Blinken odlazio iz Washingtona na Bliski istok, rekao je da će razgovarati o konkretnim koracima za smanjenje štete civilima u Gazi. Bijela kuća je u međuvremenu saopćila da bi bilo kakve pauze u borbama trebale biti privremene i lokalizirane, te insistira da neće spriječiti Izrael da se brani.

Sve veći broj žrtava među palestinskim civilima, uz akutnu nestašicu hrane, vode, lijekova i goriva, intenzivirali su pozive globalnih lidera na pauzu u borbama ili prekid vatre.

Nove informacije o napadu Hezbollaha na Izrael: Gađali vojne položaje duž granice

Nove informacije o napadu Hezbollaha na Izrael: Gađali vojne položaje duž granice

Izrael je odbacio te pozive, rekavši da cilja na Hamasove borce koje optužuje da se namjerno skrivaju među stanovništvom i civilnim zgradama. Bijela kuća je također odbacila pozive na prekid vatre.

Zdravstvene vlasti u Gazi kažu da je najmanje 9.061 osoba ubijena u Gazi otkako je Izrael započeo napad na enklavu od 2,3 miliona ljudi u znak odmazde za smrtonosne napade Hamasovih militanata na južni Izrael.

Na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minutu sva zanimljiva dešavanja iz Pojasa Gaze, Palestine i Izraela možete pratiti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije