Ispovijest preživjele: 17 dana ispod ruševina

Radiosarajevo.ba
Ispovijest preživjele: 17 dana ispod ruševina


Devetnaestogodišnja krojačica koja je sedamnaest dana provela zarobljena u ruševinama zgrade u Daki obratila se danas novinarima ispred svoje bolničke sobe, te otrikrila potresnu priču, piše Huffington Post, prenosi Federalna.

Tragedija u Bangladešu: Broj žrtava premašio hiljadu

Reshma Begum izvučena je u petak iz ruševina osmospratnice Rana Plaza u začuđujuće dobrom stanju. Iznenađeni radnici čuli su je kako udara od cijev dok pregledali ruševine u potrazi za preživjelim.

Begum se pojavila danas u invalidskim kolicima ispred sobe u odjelu intenzivne njege vojne bolnice u Daki, kako bi se obratila okupljenim novinarima. Izašla je zajedno sa medicinskom sestrom, psihijatrom i još jednim doktorom. U prvi mah je izgledala jako ošamućeno i krhko, a počela je govoriti tako tiho da je bilo nemoguće čuti. Konačno, skupila je snage, te je prisutnim ispričala svoju priču.


Spašavanje Reshme Begum, foto: Tapon Dey

Ispričala je kako se preselila u Daku prije tri godine kako bi pronašla posao. Drugog aprila počela je raditi u konfekciji na drugom spratu Rana Plaze, gdje je zarađivala svega 60 dolara mjesečno.

Na dan nesreće, 24. aprila, čula je kako su se pojavile pukotine na zgradi, te kako je nekoliko njenih kolega, uglavnom muškaraca, odbilo ući u nju. Rukovodioci su ih pokušali uvjeriti da je sve u redu, tvrdi Begum.

Kratko nakon toga, zgrada se srušila.

Preživjela zahvaljujući četiri paketa kolačića i malo vode.

„Kada se to dogodilo, pala sam i teško povrijedila glavu. Odjednom sam se našla u potpunoj tami“, kaže preživjela 19-godišnjakinja. Pokušala se izvući na sigurno, ali nije mogla pronaći put.

Sedamnaest dana u ruševinama preživjela je zahvaljujućičetiri paketa kolačića i nešto vode koje je imala sa sobom.

„Druga osoba, muškarac, ležala je blizu mene. Tražio je vodu. Nisam mu mogla pomoći. Umro je. Dozivao je pomoć, ali je umro. Ne mogu se sjetiti svega što se dešavalo“, priča Begum. 

„Nisam mislila da ću preživjeti“, dodala je.

Ashfaq, psihijatar zaposlen u bolnici u kojoj je Begum smještena, kaže kako je bila jako zbunjena i dezorijentisana nakon što je dovezena. 

„Počela bi paničiti kada bi je neko dohvatio“, kaže Ashfaq. „Sada joj je bolje. Puno smo razgovarali s njom“.

Begumin slučaj jedna je od rijetkih pozivitivnih vijesti koja je ovih dana stigla iz Dake. Danas je vojska objavila konačan brojpoginulih koji iznosi 1.127, te je konačno obustavila potragu.

Tragedija je pokrenula veliki pritisak i poziv na reforme industrije konfekcije u Bangladešu. Ali Begum tvrdi kako više neće raditi taj posao.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije