Godišnjica libijske revoucije: I tri godine poslije Gaddafija traju sukobi u Libiji

Radiosarajevo.ba
Godišnjica libijske revoucije: I tri godine poslije Gaddafija traju sukobi u Libiji
Početak revolucije s ciljem svrgavanja Moammera Gaddafija s vlasti u Libiji, 17. februar, u toj zemlji se obilježava kao nacionalni praznik.
 
Brojni građani Libije treću godišnjicu od početka revolucije proslavljaju svečanim ceremonijama ili javnim okupljanjima, dok dio stanovništva žali zbog odlaska Gaddafija, čovjeka koji je tom zemljom vladao 42 godine, nakon što je 1969. vojnim udarom svrgnuo kralja Idriza es Senusija.
 
Gaddafijeva "Zelena knjiga" bila je obavezna literatura u vrijeme njegove vladavine, a za sigurnost u zemlji, u kojoj žive pripadnici gotovo 70 plemena, brinuli su dobro obučeni vojnici, uglavnom plaćenici. Nakon što je svrgnut s vlasti, Gaddafi je na kraju oružanog sukoba njegove vojske i pobunjenika i ubijen.
 
Plemenski sukobi u Libiji, tri godine nakon svrgavanja Gaddafija, nisu okončani u potpunosti.
 
Revolucija je počela u Bengaziju, drugom po veličini libijskom gradu, a pukovnik Gaddafi je pokušao ugušiti silom. Arapsko proljeće poprimilo je sasvim novu dimenziju.
 
17. februar
 
Aktivist za ljudska prava Fethi Tarbel uhapšen je u Bengaziju. Njegovo hapšenje iniciralo je proteste u Bengaziju, ispostavit će se kasnije i revoluciju u Libiji.
 
20. februar 2011. 
 
Pobunjenici su preuzeli kontrolu nad Bengazijem. 22. februara Gaddafi se obratio pristalicama na Zelenom trgu, poručivši kako neće otići s vlasti. Dva dana kasnije, pobunjenici su zauzeli i Misratu, grad na sjeveru Libije. Sedam dana kasnije osnovano je predstavničko tijelo opozicije, Nacionalni prijelazni savjet Libije.
 
10. mart 
 
Snage lojalne Gaddafiju započele su sa zračnim napadima na položaje pobunjenika, a 17. marta Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) proglasilo je Libiju zonom zabrane za letenje.  
 
29. mart
 
U Londonu je održan Međunarodni samit o Libiji, a 30. marta pobunjenike su podržale snage NATO-a, predvođene francuskim vojnim snagama.  
 
23. august
 
Pobunjenici su zauzeli Tripoli, a u borbi za libijsku prijestolnicu samo u nekoliko dana poginulo je 1.300 ljudi.
 
Gaddafi je s osiguranjem pobjegao u Siirt, rodno mjesto, gdje je kasnije uhvaćen i ubijen.
 
Režim Moammera Gaddafija nestao je 23. oktobra 2011.
 
U ratu čiji je rezultat bio okončanje 42 godine duge vladavine Gaddafija, ubijeno je preko 35 hiljada ljudi. Libija još uvijek nije oporavljena od rata, a prijelazni period nije okončan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije