Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

8
Radiosarajevo.ba
Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO saveza, Jens Stoltenberg izjavio je 25. aprila da Ukrajina i dalje može pobijediti u ratu protiv Rusije, ali saveznici moraju više učiniti kako bi osigurali da Kijev dobije "podršku koju smo obećali".

Govoreći na događaju Atlantik-Brücke u Berlinu, Stoltenberg je rekao da članovi bloka sada moraju "pretvoriti posvećenost u stvarnu isporuku oružja i streljiva - i to učiniti brzo."

Mjesečno odlaganje američke pomoći rezultiralo je pogoršanjem situacije na bojnom polju za Ukrajinu, a gradovi širom zemlje su patili pod napadima ruskih dronova i raketa zbog nedostatka protivzračne obrane.

Hamza Višća: Nivo straha od rata je veći od ozbiljnosti realnog stanja

Hamza Višća: Nivo straha od rata je veći od ozbiljnosti realnog stanja

Kongres je napokon ovog tjedna usvojio zakon, a evropske zemlje, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačku, Dansku i Nizozemsku, nedavno su obećale dodatnu vojnu pomoć.

"U posljednjim mjesecima, NATO saveznici nisu pružili podršku koju smo obećali", rekao je, dodavši: "Ali nije prekasno da Ukrajina pobijedi jer će sada dolaziti više podrške."

Nakon mjeseci političkih prepucavanja, Pentagon je 24. aprila objavio da je spreman nastaviti s slanjem oružja vrijednog 1 milijardu dolara iz američkih rezervi za Kyiv, sada kada je predsjednik Joe Biden potpisao paket pomoći vrijedan 95 milijardi dolara koji uključuje više pomoći za Ukrajinu.

Novi paket će uključivati RIM-7 i AIM-9M rakete za protuzračnu obranu, protuzračne rakete Stinger, protutenkovske rakete TOW, protutenkovske sisteme Javelin i AT-4, te borbeno vozilo pješaštva Bradley.

Također će uključivati dodatne streljivo za artiljerijske rakete visoke pokretljivosti (HIMARS), precizne zračne municije, uključujući granate s visokim eksplozivom i dvostruko namjenske poboljšane konvencionalne municije (DPICM), te različitu drugu podršku opremu.

"Ovaj paket će ubrzati isporuku streljiva, oružja i opreme kako bi se podržala sposobnost Ukrajine da brani svoje linije fronta, zaštiti gradove i odgovori na kontinuirane napade Rusije", izjavio je Pentagon u saopćenju.

Dio američke vojne pomoći za Kyiv navodno već se nalazi u Njemačkoj i Poljskoj, smanjujući vrijeme potrebno da oružje i oprema stignu na front, prenosi Kyev Independent.

Drugi dijelovi iz paketa od 61 milijardu dolara mogli bi potrajati duže, jer će se morati poslati iz SAD-a ili drugih lokacija. Neki potencijalni dijelovi vojne pomoći također će trebati biti kupljeni ili čak proizvedeni, što će potrajati još duže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije