FOTO: Šta se sve događalo u Ukrajini od novembra do danas?

Radiosarajevo.ba
FOTO: Šta se sve događalo u Ukrajini od novembra do danas?
/ AFP/Getty Images

Američka novinska agencija Associated Press uradila je hronologiju događaja koji su oblikovali proteste u Ukrajini od kada su počeli do 20. februara. Ako niste znali kako su se protesti razvijali, pročitajte u narednim redovima:

Vlada predsjednika Viktora Janukoviča 21. novembra najavljuje da neće potpisati sporazum koji će ojačati odnose s Evropskom unijom u korist bolje saradnje s Moskvom. Demonstranti počinju izlaziti na ulice.

Već 30. novembra policija brutalno napada grupu demonstranata i hapsi 35 osoba. Fotografije krvavih demonstranata brzo se šire internetom i povećava se podrška za demonstracije. Demonstracije 1. decembra su privukle oko 300.000 ljudi, što su najveće demonstracije u Kijevu od Narandžaste revolucije 2004. godine. Aktivisti zauzimaju gradsku vijećnicu u Kijevu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin 17. decembra objavljuje da će Moskva kupiti 15 milijardi dolara vrijedne vladine obveznice i uveliko će smanjiti cijenu koju Ukrajinci plaćaju za ruski zemni plin. Putin i Janukovič tvrde da je ovaj dogovor sklopljen bezuvjetno.

Dva demonstanta su 22. januara preminula nakon što su ustrijeljeni bojevom municijom, a treći demonstrant umire nakon što je pao tokom sukoba između policije i demonstranata. To su prvi demonstranti koji su izgubili život.

Zatim, 28. januara premijer podnosi ostavku, a parlament ukida novi strogi antiprotestni zakon koji je izazvao nasilje sedmicu ranije. Oboje su ustupci za opoziciju koji imaju za cilj smanjenje krize.

Opozicioni aktivisti Dmitro Bulatov, koji je nestao 22. januara, pojavljuje se 31. januara s velikim modricama, a dio njegovog desnog uha je odrezan. On vjeruje da je proruska grupa odgovorna za njegovu otmicu i mučenje, što je izazvalo strah među demonstrantima da su vansudske grupe raspoređene kako bi uplašile demonstrante.

Opozicioni aktivisti 16. februara okončavaju okupaciju gradske vijećnice u Kijevu u zamjenu za oslobađanje 234 zatvorena demonstranta, što je tada smatrano znakom napretka u rješavanju krize mirnim putem.

U uličnim sukobima 18. februara život gubi najmanje 26 osoba, među kojima je 10 policijskih službenika, a na stotine su ranjene. Nasilje počinje kada demonstranti počnu napadati policiju i paliti vatru ispred zgrade parlamenta, koji odugovlači s donošenjem ustavnih reformi kako bi ograničili ovlasti predsjednika. Rusija je dan ranije ponudila nastavak isplate prema sporazumu o finansijskoj pomoći što je izazvalo sumnje među opozicijom da je Janukovič sklopio dogovor s Moskvom kako bi jasno pokazao demonstrantima na čijoj je strani. Interventna policija je reagovala na nasilje tako što je pokušala rastjerati demonstrante s Trga nezavisnosti.

Nekoliko sati nakon što je primirje objavljeno 20. februara, žestoki sukobi su izbili između demonstranata i policije, broj žrtava je i dalje u porastu.

Vitalij Kličko: Vanredni izbori su jedino rješenje za Ukrajinu

Ukrajina: Broj poginulih raste, policija dobila dozvolu za upotrebu oružja

Ukrajina: Demonstranti napali policijski kordon

Dan žalosti u Ukrajini

U fotogaleriji pogledajte kako izgledaju ulice Kijeva danas, 20. februara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije