Emmanuel Macron i Ursula Von der Leyen stigli u Kinu

1
Hina
Emmanuel Macron i Ursula Von der Leyen stigli u Kinu
Foto: EPA / Emmanuel Macron i Ursula von der Leyen

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je danas u Pekingu da se Europa ne smije odvajati od Kine na ekonomskom planu, na početku trodnevne posjete toj azijskoj zemlji.

"Ne smijemo se distancirati, odvojiti od Kine", rekao je Macron pred francuskom zajednicom u toj zemlji dodavši da treba nastaviti komercijalne odnose s Kinom.

Macron i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen stigli su u Kinu u želji da resetiraju veze s važnim ekonmskim partnerom i da razgovaraju o osjetljivim pitanjima kao što su Ukrajina i ekonomski rizici.

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevoo, dbranjena je naša domovina

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevoo, dbranjena je naša domovina

Macron je zadnji put posjetio Kinu 2019., a Von der Leyen će to biti prva posjeta otkako je postala predsjednica EK te godine. Otad su zbog strogih kineskih kontrola pandemije koronavirusa svi diplomatski susreti biti online, a odnosi s Europom su se pogoršavali, najprije zbog zaustavljenog investicijskog sporazuma 2021., a zatim zato što je Peking odbio osuditi Rusiju zbog invazije na Ukrajinu.

Za Macrona, koji se kod kuće suočava s protestima protiv penzione reforme, put nudi mogućnost ekonomskih dobitaka jer putuje s 50-članim poslovnim izaslanstvom, uključujući Airbus, koji pregovara o velikoj narudžbi aviona, Alstom i nuklearni div EDF. Međutim, neki analitičari kažu da bi razmetljivo potpisivanje ugovora izgledalo oportunistički u vrijeme pojačanih napetosti između SAD-a i Kine.

"Nije vrijeme za objavu poslovnih dogovora ili velikih novih ulaganja", rekao je Noah Barkin, analitičar iz Rhodium Groupa te je dodao:

"To bi u biti bilo glasanje o povjerenju kineskom gospodarstvu i slanje poruke da se Francuska ne slaže s pristupom SAD-a".

Von der Leyen je rekla da EU mora smanjiti rizike u odnosima s Pekingom, među ostalim, ograničiti kineski pristup osjetljivoj tehnologiji i smanjiti oslanjanje na ključne minerale, baterije, solarne panele i druge proizvode čiste tehnologije.

Macron je pozvao Von der Leyen na put kao način iskazivanja europskog jedinstva nakon što su francuski dužnosnici kritizirali njemačkog kancelara Olafa Scholza zbog samostalnog odlaska u Kinu krajem prošle godine.

Osim trgovine, oboje su rekli da žele uvjeriti Kinu da upotrijebi svoj utjecaj na Rusiju kako bi uspostavila mir u Ukrajini ili barem spriječiti Peking da direktno podržava svog saveznika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije