Donosimo gdje bi moglo biti najsigurnije u slučaju trećeg svjetskog rata

6
Radiosarajevo.ba
Donosimo gdje bi moglo biti najsigurnije u slučaju trećeg svjetskog rata
Foto: SuperYachtNews / Auckland, Novi Zeland

Na većini tablica u slučaju Trećeg svjetskog rata, pa tako i onoj britanskog Expressa, prvo mjesto po sigurnosti zauzima Novi Zeland.

Lokacija je idealna i udaljena od većine zbivanja, država je samodostatna, pa je upravo zato i popularna kod milijardera koji u zadnje vrijeme mahnito tamo kupuju nekretnine, prenose 24sata.

U najsigurnije države svijeta u slučaju novog velikog sukoba svakako ulaze još Danska, Čile, Australija, Butan, Fidži, Island, Švicarska, Kanada i nekolicina otočkih država u Okeaniji.

Sramotno: Konzulica BiH zabranila obilježavanje godišnjice srebreničkog genocida u Stuttgartu

Sramotno: Konzulica BiH zabranila obilježavanje godišnjice srebreničkog genocida u Stuttgartu

Danska je tu jer njoj 'pripada' Grenland, koji je uz Antarktiku među najmanje naseljenim dijelovima naše planete. Iako je hladnoća veliki problem, kao i potencijalno osvajanje obalnih dijelova otoka, stručnjaci su složni da bi sjeverna obala i unutrašnjost bile sigurne za život. Slično objašnjenje stručnjaci nude i u slučaju Islanda.

Švicarska je država oko koje se 'lome koplja'. Njezina historija neutralnosti, bogatstvo i brojni bunkeri... Glavni su aduti pobornika Švicarske kao sigurne zone, no druga strana ih upozorava da bi nuklearni rat, ma gdje se on vodio, na kraju došao i do ove bogate države.

Mali Butan, država koju ne zanimaju pretjerano diplomatski odnosi s ostatkom svijeta, i koja je uvijek na vrhu popisu 'najsretnijih država', za neke je idealno rješenje. Za Kanadu i Australiju vrijedi otprilike isto. Iako po veličini teritorija zauzimaju drugo i šesto mjesto, po broju stanovnika su 'tek' 39. i 55.na tablici.

Čile kao adute ima zaštitu Anda, obilje hrane i vode, a jug zemlje pružio bi 'sigurnu luku' za njegove stanovnike. Fidži, Tuvalu i Nauru također su među 'boljim' zemljama za 'zapeti'.

Najgore države u kojima možete biti u slučaju novog svjetskog sukoba su - Sjeverna Koreja, Afganistan, Haiti, Irak, Sirija, Južni Sudan i Jemen. Što se tiče Balkana, ovo područje, ovisi o listi, upada negdje u sredinu po sigurnosti.

Položaj između dvije glavne sile (ako rata bude i to budu SAD i Rusija) i nije najsretniji, a prva dva svjetska rata nanijela su velike gubitke u ljudstvu na ovom području.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije