Davutoglu: Nećemo moliti za članstvo u EU

Radiosarajevo.ba
Davutoglu: Nećemo moliti za članstvo u EU

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu izjavio je u Helsinkiju da Južni Kipar blokira punopravno članstvo Turske u Evropskoj uniji (EU) i dodao kako njegova zemlja neće "moliti za članstvo", javio je reporter agencije Anadolija

"Misle da će Turska tako oslabiti i da će moliti za članstvo u EU. Mi nikada nećemo moliti", rekao je Davutoglu.

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu boravi u zvaničnoj posjeti Finskoj, gdje se danas sastao sa finskim predsjednikom Saulijem Niinistom, predsjednikom finskog parlamenta Eerom Heinaluomom, finskim premijerom Jyrkijem Katainenom i ministrom za EU i vanjsku trgovinu te zemlje Timom Juhani Soinijem.

Turski ministar vanjskih poslova Davutoglu održao je predavanje u Paasikiva centru, u okviru konferencije o turskom doprinosu globalnoj borbi za mir u svijetu i poziciji te zemlje u Evropi.

Davutoglu je nakon predavanja odgovarao na pitanja prisutnih. Ovom prilikom ambasador Južnog Kipra u Helsinkiju Filippos Kritiotis pročitao je dio izvještaja EU o Turskoj, gdje je ova zemlja kritikovana u vezi sa pitanjem grčkog dijela Kipra. On je uputio pitanje Davutogluu o budućem stavu njegove zemlje u vezi sa ovim pitanjem.

Davutoglu je odgovorio da Juzni Kipar blokira članstvo Turske u EU, naglašavajući kako "vlada mišljenje da će Turska tako oslabiti i da će moliti za članstvo u EU".

"Ako će doći do kompletne integracije, onda ona mora biti poštena", rekao je Davutoglu.

Šef turske diplomatije je dodao da se izvještaj Evropske unije koji je ambasador pročitao ponavlja već osam godina.

"Da je Južni Kipar 2004. godine rekao 'da', danas ne bismo govorili o temama o kojima govorimo", podsjetio je Davutoglu.

"Postojao bi jedan ujedinjeni Kipar sa kojim bismo imali susjedske odnose i koji bio bio punopravna članica Evropske unije. Isto tako bila bi postignuta puna ekonomska integracija između Turske i Kipra u svačiju korist. Vi danas ne biste imali ekonomiju u bankrotu, jer bite koristili velike ekonomske potencijale Turske. Rekli ste 'ne' i to je bio vaš izbor, a ne naš", zaključio je Davutoglu.

Turska ne priznaje južni dio podijeljenog Kipra, a kao rješenje "kiparskog pitanja" ova je zemlja predlagala ujedinjenje. Kipar je, međutim, ostao podijeljen na Sjeverni i Južni. Predstavnici Južnog Kipra, u više su se navrata protivili članstvu Turske u Evropskoj uniji (EU).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije