Britanski zastupnik tvrdi: 'Putin šalje brodove prema našoj obali, postoji samo jedan razlog'?

0
Radiosarajevo.ba
Britanski zastupnik tvrdi: 'Putin šalje brodove prema našoj obali, postoji samo jedan razlog'?
FOTO: Screenshot / Ilustracija

Samo je jedan razlog zašto Putin šalje špijunske brodove nedaleko od obale Velike Britanije, mišljenja je britanski konzervativni zastupnik Bob Seely, jedan od članova Odbora za vanjske poslove.

Naime, Seely je navodno za britanski Telegraph objasnio kako upravo ti brodovi skeniraju vjetroelektrane te ključne tačke kako bi naučio sabortirati ključnu infrastrukturu Ujedinjenog Kraljevstva u slučaju izravnog sukoba sa Zapadom.

''Otrežnjujuća je istina da se naši potencijalni protivnici, Rusija na Zapadu i Kina na Istoku, spremaju za širi sukob. To ne znači da će se sukob dogoditi – pripreme ga smanjuju vjerovatnim – ali moramo hitno prepoznati opseg prijetnje trenutnom poretku. Naš svijet postaje znatno opasniji. A Britanija nije spremna'', objasnio je, dodajući kako je rat u Ukrajini otvorio oči vlastima.

Avion RO AN-30 obavit će posmatrački let iznad naše zemlje: Ministarstvo odbrane BiH otkrilo detalje

Avion RO AN-30 obavit će posmatrački let iznad naše zemlje: Ministarstvo odbrane BiH otkrilo detalje

Osim toga, Seely navodi kako ''Rusija navodno testira evropske ranjivosti''. 

"Osim hrane, svakodnevni kritični zahtjevi savremenog društva su energija i komunikacije. Podvodnih arterija moderne civilizacije je iznenađujuće malo. Na primjer, samo tri plinovoda isporučuju 43 posto naše osnovne opskrbe plinom. Pet interkonektora isporučuje električnu energiju u i iz Ujedinjenog Kraljevstva i Europe (i još jedan između Britanije i Irske). Postoji više komunikacijskih kabela, ukupno oko 70, ali relativno mali broj dubokomorskih sabotaža mogao bi zaustaviti naš svijet bez ispaljenog metka. Uvjeravali su nas da će vjetroelektrane ojačati našu energetsku sigurnost, ali malo je njih razmatralo njihovu vojnu izloženost'', poručio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije