Biden u Izraelu: Ne morate biti Jevrej da biste bili cionist

0
AA
Biden u Izraelu: Ne morate biti Jevrej da biste bili cionist
FOTO: AA / Biden u Izraelu

Američki predsjednik Joe Biden doputovao je u srijedu u posjetu Izraelu, u okviru trodnevne turneje regiji, a riječ je o njegovoj prvoj posjeti Izraelu u ulozi predsjednika Sjedinjenih Američkih Državama, javlja AA.

Izrael je prva Bidenova stanica u okviru trodnevne turneje tokom koje će boraviti i u Palestini i Saudijskoj Arabiji.

Biden je avionom "Air Force 1" sletio na aerodrom "Ben Gurion" u Tel Avivu, gdje su ga svečano dočekali izraelski predsjednik Isaac Herzog, premijer Yair Lapid i te bivši premijer te zemlje Naftali Bennett.

Kiša došla do Bosne i Hercegovine: Evo gdje će padati tokom dana, a gdje se očekuje jače nevrijeme

Kiša došla do Bosne i Hercegovine: Evo gdje će padati tokom dana, a gdje se očekuje jače nevrijeme

Izraelski premijer Lapid izjavio je da Bidenova posjeta nije samo službena nego i "lična posjeta", jer, kako je rekao, "odnos s Izraelom uvijek bio je bio ličan".

Joe Biden: Dok sam ja na čelu države, abortus neće biti zabranjen

Joe Biden: Dok sam ja na čelu države, abortus neće biti zabranjen

Obraćajući se Bidenu, Lapid je rekao:

"Jednom ste se opisali kao cionist. Rekli ste da ne morate biti Jevrej da biste bili cionist. Bili ste u pravu. Vi ste veliki cionist i jedan od najboljih prijatelja Izraela ikada."

Biden je tokom obraćanja kazao kako je sretan što je ponovo s prijateljima i da mu je čast posjetiti nezavisnu jevrejsku državu Izrael.

Podsjetio je na svoje riječi tokom njegove ranije posjete Izraelu: "Rekao sam tada, a ponavljam i sada: ne morate biti Jevrej da biste bili cionist."

Naglasio je kako je ovo njegova deseta posjeta Izraelu u karijeri.

"Sada kao predsjednik s ponosom mogu reći da su naši odnosi s državom Izrael dublji i jači", poručio je Biden, te nastavio:

"Ovom posjetom još više učvršćujemo našu povezanost. Naglašavamo nepokolebljivu predanost Sjedinjenih Američkih Država sigurnosti Izraela, uključujući zajednički rad s Izraelom na najnaprednijim svjetskim odbrambenim sistemima."

Podvukao je da će nastaviti unapređivati ​​integraciju Izraela u regiji.

"Kako bismo produbili našu ekonomsku saradnju na Bliskom istoku i Indopacifiku, proširit ćemo angažmane kao što je novi 'I2U2 Samit' koji će okupiti SAD, Izrael, Ujedinjene Arapske Emirate i Indiju. Veći mir, veća stabilnost, bolji odnosi ključni su za sve narode u regiji", rekao je Biden.

Naglasio je također kako će tokom ove posjete razgovarati o mojoj podršci dvodržavnom rješenju.

"Iako znam da se to neće dogoditi u bliskoj budućnosti, po mom mišljenju ovo ostaje najbolji način da se osigura jednakost slobode, prosperiteta i demokracije za Izraelce i Palestince", poručio je Biden.

Ističući da će posjetiti Historijski muzej holokausta Yad Vashem kako bi "odali počast i nikad zaboravili" Jevreje koji su izgubili živote u holokaustu, Biden je podvukao da će se nastaviti boriti protiv otrova antisemitizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije