Za rubriku "vjerovali ili ne": Do koliko ide cijena iznajmljivanja stana u Beogradu od dolaska Rusa

1
Radiosarajevo.ba
Za rubriku "vjerovali ili ne": Do koliko ide cijena iznajmljivanja stana u Beogradu od dolaska Rusa
Foto: Pexels / Beograd

Sve više Ukrajinaca i Rusa dolazi u Srbiju, a agenti za nekretnine kažu da su zbog toga cijene zakupa nekretnina u Beogradu porasle od 30 do 50 posto, a u Novom Beogradu čak za 100 posto.

Najčešće se pominje statistika, a zaboravlja se da su stanodavci dužni da rentiranje stanova prijave Poreskoj upravi u roku od 30 dana i plaćaju porez u iznosu 20 posto od visine zakupnine, piše Mondo

Do sada je registrovano 17.600 Rusa i Ukrajinaca s dozvoljenim boravkom u Srbiji, a prema podacima Agencije za privredne registre, u proteklih sedam mjeseci registrovano je osnivanje više od 2.000 ruskih firmi.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Skandalozan oglas za stan u Beogradu: Srbijanac nudi stan "besplatno", a za uzvrat želi "druženje"

Skandalozan oglas za stan u Beogradu: Srbijanac nudi stan "besplatno", a za uzvrat želi "druženje"

Prije šest mjeseci, menadžer u IT sektoru Pavel Gonza, sa još 300 kolega, stigao je iz Moskve u Beograd. Kaže da su morali da se isele iz rodnog grada zbog nemogućnosti poslovanja. Poslovni prostor pronašli su u Novom Beogradu, a svi su pronašli i krov nad glavom. "Bilo je jako složeno naći stanove za tako veliki broj ljudi, a posebno kada su svakim danom cijene rentiranja bile sve veće. Našli smo dobru agenciju koja je uspjela da u tako kratkom roku pronađe stanove za sve moje kolege. Ja sam tražio dvosoban stan do hiljadu eura, međutim našli smo za 1.300 eura, kvalitetan i blizu posla, sa pogledom na rijeku", kaže Pavel Gonza, menadžer informacionih tehnologija iz Moskve.

Veliki broj stanova se rentira u "Beogradu na vodi", njih oko 300, a agenti za nekretnine primjećuju da je povećana potražnja za nekretninama, posebno namještenih dvosobnih i trosobnih stanova. Rusi i Ukrajinci pristaju na mnogo veću rentu od domaćih zakupaca, pa stanova za izdavanje, posebno u Novom Beogradu, gotovo da nema.

"Stan koji je sa tri spavaće sobe je negdje 3.000 do 3.500 eura )oko 7.000 KM) u zavisnosti od opremljenosti. Što se tiče poziva, ovih dana imamo potpuno vanrednu situaciju gde ne možemo da postignemo da obradimo sve zahtjeve, bude i preko 20 poziva u jednom satu", navode iz jedne agencije za nekretnine u Beogradu.

"Garsonjere koje su koštale oko 200 eura koštaju oko 300 eura, možemo reći da je cijena svih nekretnina skočila oko 30 posto. Nešto luksuzniji i bolje namještene nekretnine možda i čak 40 posto. Inače, u ovo vrijeme godine pošto počinje školska godina dolazi veliki broj studenata i drugih ljudi koji rade u Novom Sadu tako da su i oni osjetili taj porast cijena, oni se dovijaju na razne načine uzimaju veće stanove koje iznajmljuje više njih", kažu iz jedne agencije za nekretnine.

Užas u Beogradu: Muškarac se skidao nag i uznemiravao i dodirivao žene

Užas u Beogradu: Muškarac se skidao nag i uznemiravao i dodirivao žene

U Srbiji se, prema gruboj računici, svakog dana rentira više od pola miliona nekretnina, ali tek jedan odsto njih za to plaća porez. Ni poslije popisa stanovništva, koji je u toku, neće se znati tačan broj stanova koji se iznajmljuju, jer se ti podaci prikupljaju u statističke svrhe.

U većini evropskih zemalja stanovi se izdaju posredstvom agencija koje vode računa o tome da porez i svi ostali troškovi budu plaćeni.

Stanodavci plaćaju porez, ali zato ne moraju da jure nesavesne zakupce zbog neplaćenih računa. S druge strane, ako u rentiranom stanu nastane šteta, polise osiguranja to nadoknađuju. Tako su cijene rentiranja stabilne, a zakupci zaštićeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije