Sud u Strasbourgu presudio protiv Hrvatske u slučaju smrti trojice migranata

1
Radiosarajevo.ba
Sud u Strasbourgu presudio protiv Hrvatske u slučaju smrti trojice migranata
Foto: GP BiH / Migranti u BiH

Sud u Strasbourgu danas, 17. januara je objavio presudu protiv Hrvatske zbog slučaju iz 2015., kada su u policijskom pritvoru na Bajakovu poginula trojica migranata koje je tamo pritvorila hrvatska policija.

Migranti su poginuli u požaru koji je izbio u podrumskim prostorijama Policijske postaje Bajakovo, koja je u to vrijeme djelovala kao centar za zadržavanje ilegalnih migranata.

Tužbu je podnio jedini preživjeli migrant Abdeljalil Daraibou, koji je u trenutku požara bio pritvoren zajedno s preminulom trojicom. Daraibou je, kako se navodi u presudi, pretrpio teške tjelesne ozljede.

Nenad oteo Halida, pa uhapšen: U poznatoj TV emisiji se pokazivao novac i sat od 80.000 eura

Nenad oteo Halida, pa uhapšen: U poznatoj TV emisiji se pokazivao novac i sat od 80.000 eura

Ne, nije šala: Zbog neumjesnog vica država BiH mora platiti skoro 15.000 KM

Ne, nije šala: Zbog neumjesnog vica država BiH mora platiti skoro 15.000 KM

"Sud je utvrdio da su policijska postaja i njezino osoblje očito bili loše pripremljeni za slučaj izbijanja požara te da je niz pitanja ostao neodgovoren, unatoč žurnom otvaranju istrage. Posebno je bilo nedostataka u pretraživanju i praćenju pritvorenika, koji su očito uspjeli zadržati upaljač za cigarete i zapaliti posteljinu kada ih nitko nije čuvao", stoji u obrazloženju presude.

Dalje se navodi da hrvatske vlasti nisu "ispitale vrlo ozbiljne optužbe podnositelja zahtjeva u vezi s adekvatnošću prostora i svim mjerama opreza od požara". "Štoviše, nije bilo nikakvih pokušaja da se utvrdi jesu li postojali širi institucionalni nedostaci koji bi mogli u spriječiti sličnu tragediju u budućnosti", dodaje se.

Daraibou, koji je podnio tužbu, marokanski je državljanin rođen 1992. Njega i trojicu preminulih granična je policija pronašla 27. marta 2015. godine u ranim jutarnjim satima u kamionu koji ih je pokušavao prešvercati u Hrvatsku iz Srbije. Muškarci su odvedeni u prostorije Policijske postaje Bajakovo, gdje su uhićeni i zatvoren u podrumsku prostoriju koja je u to vrijeme koristila za pritvor migranata. Od tamo su idućeg dana trebali biti vraćeni u Srbiju.

Sud u Strasbourgu odbio zabranu provođenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Sud u Strasbourgu odbio zabranu provođenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti

No te je večeri u podrumskoj prostoriji izbio požar. Prema iskazu hrvatske vlade, Daraibou i drugi pritvorenici zapalili su svoje madrace, posteljinu i odjeću vjerojatno koristeći upaljač za cigarete. Požar se uskoro nekontrolirano proširio, određeni je broj policajaca pojurio u podrumski prostor da spasi zatočenike. Jedan od njih preminuo je na mjestu događaja, dok su druga dvojica kasnije podlegla ozljedama.

Sud u Vukovaru utvrdio samo manji prekršaj

Daraibou je zadobio opekline podlaktice, šake, potkoljenice i stopala te je hitno operiran. Nadležni su odmah izvršili očevid, obavili razgovor s njime i otprilike 30 policijskih službenika.

Državno odvjetništvo u Vukovaru odmah je pokrenulo istraživanje koje je trajalo oko dvije i pol godine. Zaključak je bio da dva policijska službenika odgovorna za sigurnost uhićenika nisu poštivala stroge upute da čuvaju migrante, već su napustili pozicije. No zaključeno je da se radi samo o disciplinarnoj odgovornosti koja ne podliježe kaznenom postupku.

Faris Vehabović, sudija Evropskog suda: Izbori u Mostaru će morati biti održani!

Faris Vehabović, sudija Evropskog suda: Izbori u Mostaru će morati biti održani!

Kasnije je odbor Ministarstva unutarnjih poslova utvrdio da se radilo o ozbiljnijim propustima, a kod jednog od njih je utvrđena ozbiljna povreda službene dužnosti. Pokrenuta je i istraga protiv preživjelog migranta zbog podmetanja požara, no obustavljena je jer je on u međuvremenu izbačen iz Hrvatske i protjeran u Maroko.

Presuda suda u Strasbourgu

Međunarodni je sud za ljudska prava utvrdio da je bilo ozbiljnih nedostataka u pretrazi i nadzoru pritvorenika u ovom predmetu. Prvo, kako su zatočenici došli do upaljača koji im je, sukladno domaćem zakonu, trebao biti oduzet bilo po dolasku u policijsku postaju, bilo nakon praćenja.

Nadalje, iako je postojao sistam videonadzora, on očito nije bio u upotrebi svo vrijeme; a dvojica službenika kojima je dodijeljeno trajno čuvanje migranata na kraju su napustila svoja radna mjesta kako bi obavljala druge dužnosti.

Preživjelom 15.000 eura

Marokanac je tužio i potraživao 80.000 eura na ime nematerijalne štete. ESLJP je donio odluku da se Marokancu nadoknadi nematerijalna šteta u iznosu 15.000 eura uz eventualne odgovarajuće poreze i 5000 eura troškova postupka.

Neispravni aparati za gašenje požara

Vlasti također nisu razmotrile navode podnositelja zahtjeva koji se tiču ozbiljnih sigurnosnih problema u policijskoj postaji, kao što su nepostojanje plana evakuacije u slučaju požara, neadekvatni aparati za gašenje požara i pristupne točke za vatrogasce.

Sud nije bio u poziciji zauzeti konačan stav o svim navodima podnositelja zahtjeva zbog nedovoljno dostupnih informacija. Ono što je međutim bilo jasno jest da su policijska postaja Bajakovo i njezino osoblje bili loše pripremljeni za suočavanje s izbijanjem požara. Sud je stoga zaključio da vlasti nisu podnositelju zahtjeva pružile dostatnu i razumnu zaštitu njegova života i tijela.

Također je utvrdio da je došlo do daljnje povrede članka 2. u pogledu istrage o tragičnoj vatri. Iako je početna reakcija vlasti bila brza, određena pitanja - koja se tiču pretraga i praćenja pritvorenika, kao i primjerenosti prostorija - ostala su bez odgovora i nije se pokušalo utvrditi jesu li postojali širi institucionalni nedostaci koji bi mogli spriječili slične pogreške u budućnosti.

Druga takva presuda

Ovo je već druga presuda protiv Hrvatske na sudu u Strasbourgu zbog postupanja s migrantima. Naime, u novembru 2017. godine šestogodišnja djevojčica Madina iz Afganistana smrtno je stradala u naletu voza. Ona je sa svojom majkom i obitelji bila u grupi migranata koji su s područja srpske općine Šid pokušavali ući na teritorij Hrvatske, krećući se uz željezničku prugu.

Europski sud za ljudska prava presudio je da je Hrvatska u tom slučaju napravila ozbiljne propuste i daporodici djevojčice treba isplatiti odštetu od 40 hiljada eura zbog kršenja Europske konvencije o ljudskim pravima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije