Srbija: 'Problem nije Parada nego desničari'

Radiosarajevo.ba
Srbija: 'Problem nije Parada nego desničari'

Srpska pravoslavna crkva, koja se protivi održavanju Parade ponosa treba iskoristiti svoj ugled i desničarima poručiti da su ljubav i nenasilje fundamentalni principi hrišćanstva.

Analitičari, naime, smatraju da Crkva bez sumnje ima legitimno pravo da iznosi svoje stavove i mišljenja povodom aktuelnih društvenih zbivanja, ali ne smije dijeliti i diskriminisati narod po bilo kom osnovu.

Doktor Nikola Knežević iz novosadskog Centra za istraživanje relgije, politike i društva u Novom Sadu kaže da Crkva ne smije stvarati podjele koje se mogu tumačiti na različite načine i mogu kasnije eskalirati nasiljem.

U ovom slučaju vrši se zamjena teza i stiče se utisak da će do nasilja doći ukoliko bude organizovana Parada ponosa, a zanemaruje se činjenica da je visoka rizičnost održavanje te manifestacije upravo zbog opasnosti da ekstremno desničarske grupe iskoriste to kao priliku za samopromocijom i stvaranjem atmosfere linča i mržnje, rekao je Knežević u izjavi za Tanjug.

Stavovi Crkve bi, smatra on, imali veći legitimitet ukoliko bi se ona sa istom odlučnošću borila sa gorećim unutrašnjim pitanjima i problemima koje ruše njen ugled u društvu i zbog čega gubi povjerenje građana.

"Mišljenja sam da je podjednako važno da Crkva iskoristi svoj ugled i obrati se pripadnicima desničarskih organizacija koja prijete nasiljem i naglasi da su fundamentalni principi hrišćanstva ljubav i nenasilje", istakao je Knežević.

Evidentno je da su popustile tenzije dan uoči najavljene šetnje LGBT populacije u Beogradu. Takve šetnje se bez problema održavaju širom svijeta, podjednako u katoličkim i pravoslavnim zemljama, pa čak i u svetom Jeruzalemu. Za razliku od pretnodnih godina, na oštru osudu javnosti naišao je i stav Crkve, koja je izjednačila homoseksualce s pedofilima, a saopštenje o tome neuobičajeno je potpisao patrijarh Irinej.

Od 2001. do danas

Povorka ponosa, Parada ponosa u Beogradu je prvi put organizovana još 2001. kada su navijači fudbalskih klubova, skinhedsi, ultra-nacionalističke grupe, kao što je Obraz, simpatizeri nacionalističkih stranaka uz prisutvo i podršku sveštenika SPC Žarka Gavrilovića, napali učesnike i teško povrijedili nekolicinu njih.

Prva uspješno organizovana Parada ponosa (bez nasilja) u Beogradu je održana 10. oktobra 2010. godine, a broj policajaca koji su skup obezbjeđivali bio je veći od broja učesnika u povorci.

Proteklih par godina, Parada ponosa u Beogradu je zabranjivana jer je policija ocijenila da "bezbjednosna situacija nije odgovarajuća".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije