Sahrana Amfilohija: Ljubljenje tijela mitropolita nije najgore što su građani radili

16
Radiosarajevo.ba
Sahrana Amfilohija: Ljubljenje tijela mitropolita nije najgore što su građani radili
Foto: Screnshot / Hiljade ljudi na sahrani Amfilohija

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjen je u nedjelju u kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, pred nekoliko hiljada vjernika i direktan TV prijenos na crnogorskom javnom servisu RTCG.

Liturgiju i opelo služio je patrijarh srpski Irinej.

“Posebno bih naglasio ono što je Amfilohije ostavio svom narodu, a to je ljubav prema Kosovu. I na kraju bih podsjetio na veliku želju Amfilohija da se obnovi Njegoševa kapela na Lovćenu. Neka ovo bude njegov amanet vjernom srpskom narodu i Crnoj Gori je kazao da se obnovom crkava i manastira i narod počeo vraćati crkvi”, rekao je Irinej.

Podsjetimo, Mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije (83) preminuo je 30. oktobra od posljedica koje je na njegovo zdravlje ostavio COVID-19.

Na sahrani su govorili i predsjednik crnogorske skupštine Aleksa Bečić i akademik Srpske nauke i umjetnosti Matija Bećković.

Prisustvovali su joj predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i visoka delegacija vlade te zemlje te član predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Na sahrani nije bilo crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića.

Upravo je pod Amfilohijevim vodstvom SPC u Crnoj Gori tokom 2020. godine organizirao protestne šetnje protiv zakona o slobodi vjeroispovijesti, za koji su tvrdili da je „paravan za otimanje crkvene imovine u toj zemlji“.

Epidemiološke mjere koje je u borbi protiv pandemije koronavirusa donijelo crnogorsko Nacionalno tijelo za zarazne bolesti Crne Gore, uveliko se krše u nedjelju tokom sahrane poglavara SPC-a.

Mjere su se kršile u i ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici za vrijeme liturgije i opela.

Bez maski je bila i većina prisutnih u Hramu, među kojima je i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, čitav niz zastupnika i drugih javnih ličnosti, kao i većina svešenstva i monaštva.

Sveštenici su danas ispred Hrama pričešćivali građane istom žličicom, a i dio građana ispred Hrama nije nosio maske.

Epidemiološke mjere su kršene i prekjučer u Kliničkom centru Crne Gore i u Cetinjskom manastiru.

Crna Gora je nakon političkih skupova tokom parlamentarnih izbora imala značajan rast broja oboljelih od koronavirusa, što je rezultiralo pooštravanjem mjera u pojedinim općinama i njihovim zatvaranjem.

U toj zemlji trenutno je trenutno koronavirusom inficirano blizu 4.000 osoba, a od početka pandemije 301 osoba preminula je od zaraze virusom COVID-19.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije