Prava nacionalnih manjina se ne provode u praksi

Radiosarajevo.ba
Prava nacionalnih manjina se ne provode u praksi
/ FOTO: Anadolija


Otpočela je dvodnevna konferencija
u organizaciji Centra za mirovne studije i Pravnog fakulteta na kojoj će se s različitih gledišta govoriti o zaštiti ljudskih prava s naglaskom na nacionalne manjine, javila je Anadolija.

Unatoč donošenju Ustavnog zakona prije deset godina kojim se sveobuhvatno štite prava nacionalnih manjina, praksa je na primjeru Vukovara i uvođenju ćirilice pokazala kako je šire društveno uvažavanje raznolikosti i dijalog unutar društva još uvijek neostvaren cilj.

Današnja konferencija upravo će tematizirati zakonodavni okvir i što činiti kad se dio stanovništva opire provođenju zakonskih odredbi.

Dekan Pravnog fakulteta Zoran Parać, kao domaćin kongresa, polemizirao je s pojmovima ‘manjina’, ‘nacionalno pitanje’, ‘problem nacionalnih manjina’, ‘koegzistencija’ i ‘integracija’ kao jezičnim pokazateljima da je odnos prema nacionalnim manjinama duboko neriješen. Istaknuo je važnost razumijevanja drugoga i ukidanja podjela te njegovanje raznolikosti.

Podjele i javne diskusije

Voditeljica Centra za mirovne studije Sandra Benčić istaknula je kako je cilj događanja porazgovarati o jednom dijelu manjinskih prava koji u posljednje vrijeme izaziva podjele i javne diskusije. Benčićka je naglasila važnost ovakve stručne diskusije bez dnevnog politiziranja.

Benčić je istaknula kako njezin Centar radi na zaštiti ljudskih prava i na izgradnji mira koji je dugotrajniji i uzrok je društvene promjene.

“Radimo na tome kako stvoriti klimu koja prihvaća vrijednosti propisane Ustavom i u kojoj se razumije drugi i drugačiji, klimu unutar koje se zakoni mogu neometano implementirati”, rekla je Sandra Benčić.

Boris Milošević, zamjenik ministra Uprave, Arsena Bauka, rekao je kako njegovo Ministarstvo, koje je nadležno za pitanje nacionalnih manjina, prati provedbu zakona i odnos prema manjinama na lokalnom nivou, od provođenja prava na dvojezičnost do postotka zapošljavanja pripadnika nacionalnih manjina u javnoj upravi.

“Po zadnjem popisu stanovništva u kojem je 7,7% manjinskih skupina,zastupljenost manjina u tijelima državne uprave je svega 3,6%, a zakon o zastupljenosti pri zapošljavanju imamo donesen već 10 godina“, rekao je zamjenik ministra Milošević.

Prof.dr.sc. Josip Kregar rekao je kako manjine služe za definiranje identiteta većine, a stvaranje neprijatelja služi za mobilizaciju i ujedinjenje većine.

Sutra, u srijedu, na Pravnom fakultetu konferencija se nastavlja u vremenu od 9-16 sati, a naslovljena je Trening – Monitoring i izvještavanje o stanju ljudskih prava s naglaskom na prava nacionalnih manjina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije