Poznati trgovački lanac iz Hrvatske osuđen jer je kupce varao akcijskim cijenama

0
Radiosarajevo.ba
Poznati trgovački lanac iz Hrvatske osuđen jer je kupce varao akcijskim cijenama
Foto: Unsplash / Trgovina / Ilustracija

Veliki hrvatski trgovački lanac i direktor nabavke proglašeni su krivima i kažnjeni jer su varali kupce lažnim akcijskim cijenama.

Inspektori su u hipermarketu Plodine u Metikoševoj ulici u Zagrebu te na internetskim stranicama kompanije krajem septembra prošle godine utvrdili kako je trgovački lanac “koristio nepoštenu, odnosno zavaravajuću poslovnu praksu, zabranjenu odredbama Zakona o zaštiti potrošača”.

Riječ je netačnim informacijama tokom oglašavanja pogodnosti u odnosu na cijenu sira Gouda jer je prikazano kako je on s popustom od 36 posto te mu je cijena 5,49 eura, a prije je bila 8,69 eura. No, redovna cijena iznosila je 6,49 eura, što znači da je cijena bila niža samo 15 posto.

Udes na Otoci: Stvorile se velike gužve

Udes na Otoci: Stvorile se velike gužve

Za rižu dugo zrno Scotti pisalo je da je na popustu od 42 posto te je nova cijena 2,29 eura, a prije je bila 3,98 eura. No, cijena je u redovnoj prodaji iznosila 2,29 eura, pa popusta uopće nema.

U Plodinama su se branili kako su kataloge štampali 10-ak dana prije primjene, a u međuvremenu je bila stupila na snagu Vladina odluka o ograničavanju cijena proizvoda.

“Zbog toga su redovne cijene za navedene proizvode bile iskazane u nivou onih prije primjene mjera ograničavanja cijena”, rekli su u trgovačkom lancu.

Sutkinja je odbacila njihovu obranu, a prihvatila iskaze državne inspektorice koja je bila u hipermakretu te šefice marketa.

“Za okrivljenike sud nije našao olakotnih okolnosti, dok je kao otegotno uzeta u obzir sklonost okrivljenika protupravnim oblicima ponašanja koja se očituje u činjenici da su dosad višekratno pravomoćno prekršajno osuđivani”, naglasila je sutkinja ovih dana u presudi.

Plodine i direktor moraju platiti po 1330 eura kazne i po 133 eura troškova postupka. Presuda je nepravomoćna i na nju se mogu žaliti, piše Danica.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije