Poznati meteorolog objavio prognozu sve do 6. maja: Najvažniji dan 'problematičan' za cijeli region

0
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog objavio prognozu sve do 6. maja: Najvažniji dan 'problematičan' za cijeli region
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Sarajevo / Ilustracija

U subotu, 27. aprila, kreće sunčan i topliji period, od 1. maja pljuskovi, a za Uskrs - i dalje nestabilno.

To prognozira poznati meteorolog amater iz Srbije Marko Čubrilo, čije se precizne vremenske prognoze pomno prate i u Bosni i Hercegovini.

"Prognoze se mijenjaju iz dana u dan, vremenske prilike su nepredvidive, a kako se bližimo praznicima sve bitnije za naše planove.

Pogledajte kako teče akcija Bulevar: Otkrivamo najnovije detalje i ko će sve biti uhapšen

Pogledajte kako teče akcija Bulevar: Otkrivamo najnovije detalje i ko će sve biti uhapšen

U iščekivanju zvanične detaljne prognoze Hidrometeorološkog zavoda za prve dane maja, a nakon što je najavio promjenu vremena kojoj smo se nadali", kaže Marko Čubrilo koji je u petak, 26. aprila, izbacio novu prognozu sve do 6. maja, koja pokriva i Prvi maj i Uskrs.

Kako navodi, već danas će pljuskovi biti rijetka pojava, a od subote pa sve do oko 1. maja pretežno sunčano i toplije.

„Danas samo ponegdje uz lokalan razvoj oblačnosti moguće rijeđa pojava pljuskova ali će dominirati suho vrijeme uz slab vjetar. Dnevni maksimum od +13 do +22 stepena.

/ Anketa

Kako planirate obilježiti Praznik rada - 1. maj?
Rezultati

Od subote pa sve do naredne srijede pretežno sunčano i toplije, ali bez velike vrućine. Noći svježe uz minimume od +4 do +10 stepeni i više u predjelima ispod 1200mnv ne bi trebalo biti opasnosti od mraza. Tokom dana maksimumi prvo od +15 do +24, a zatim od +18 do +27 stepeni Celzijusa“, navodi Čubrilo.

Ipak, baš je 1. maj, kad svi planiramo izlete i roštiljanja – "problematičan" za region. Tad nastupa promena vremena koja donosi vremenske nepogode, obilne pljuskove s grmljavinom, gradom…

„U narednu srijedu (1. maj) se očekuje postepeno narušavanje anticiklona uz širenje uticaja ciklona uz središnje Evrope. Kao posljedica toga ovog dana se poslije podne i uvečer nad jugozapadnim i južnim dijelovima Hrvatske, jugozapadu i zapadu BiH, sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana mogu očekivati grmljavinski pljuskovi koji lokalno mogu biti i vrlo jaki uz pojavu tuče/grada, jakog sijevanja i obilne kiše.

Nad ostalim predjelima ovog dana suho i toplo. Do 3. maja destabilizacija će se proširiti nad cijeli region, a osim pljuskova bit će uslova i za lokalne vremenske nepogode, ali više i svemu tome tek oko 1. maja kada se promjena približi.

Anketa | Gdje ćete za 1. maj? Ovo su cijene putarina iz BiH prema regionu

Anketa | Gdje ćete za 1. maj? Ovo su cijene putarina iz BiH prema regionu

Ne očekuje se neko jače zahlađenje i krajem sljedeće sedmice bi se maksimumi trebali kretati od +13 do +23 stepena, što je u okviru prosjeka.

Vjetar bi početkom sljedeće sedmice u košavskom području na kratko bio i jak, dok bi sa nestabilnostima bio u okretanju na sjeverozapadni smjer i na kratko može biti olujan. Do 6. maja se očekuju temperature oko prosjeka uz povremene nestabilnosti“, ističe Marko Čubrilo na svom Facebook profilu.

DANAS NEŠTO VIŠE OBLAKA ALI UZ RETKU POJAVU PLJUSKA, OD SUTRA PA SVE DO OKO 01.05. PRETEŽNO SUNČANO I TOPLIJE. 01.05....

Posted by Marko Cubrilo on Friday, April 26, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije