Ovo je Volodimir Z., čovjek osumnjičen za razaranje Sjevernog toka: Raspisana potjernica

2
Radiosarajevo.ba
Ovo je Volodimir Z., čovjek osumnjičen za razaranje Sjevernog toka: Raspisana potjernica
Foto: X.com / Volodimir Z. - osumnjičen za razaranje Sjevernog toka

Njemačke vlasti identificirale su osumnjičenog u slučaju diverzije na plinovodu Sjeverni tok prije dvije godine te su za njim raspisale potjernicu, javljaju njemački mediji u srijedu, 14. augusta.

Kako javljaju mediji, Sud u Karlsruheu raspisao je potjernicu za jednim Ukrajincem, specijalnim roniocem, za kojeg postoji osnovana sumnja da je zajedno s još dvoje ukrajinskih državljana u septembru 2022. izvršio diverziju na oba toka plinovoda koji je kroz Baltičko more prenosio ruski plin za zapadnoeuropsko tržište.

Poljska je primila europsku potjernicu za Ukrajincem Volodimirom Z., osumnjičenim da je 2022. sabotirao plinovode Sjeverni tok, no on je već napustio Poljsku jer ga Njemačka nije uvrstila na popis traženih, rekli su u srijedu poljski istražitelji.

Ukrajinci osvojili još jedan važan grad: 'Vladimir Putin je u šoku'

Ukrajinci osvojili još jedan važan grad: 'Vladimir Putin je u šoku'

Nekoliko desetaka milijardi dolara vrijedni plinovodi Sjeverni tok 1 i 2 pod Baltičkim morem uništeni su nizom eksplozija2022. godine, sedam mjeseci nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Sjeverni tok
Foto: EPA: Sjeverni tok

Njemački istražitelji vjeruju da je dio saboterskog tima koji je postavio eksplozive bio ukrajinski ronilac Volodimir Z., prenijeli su njemački mediji u srijedu.

Informacije ne temelju kojih je sud raspisao potjernicu temelje se, kako nadalje navode mediji, na saznanjima „inozemnih obavještajnih službi“.

Ukrajinac koji slovi kao glavni osumnjičeni je do nedavno živio u Poljskoj ali nije poznato gdje se trenutno nalazi.

Napad na Sjeverni tok: Procurile nove informacije - šta su bila saznanja SAD-a?

Napad na Sjeverni tok: Procurile nove informacije - šta su bila saznanja SAD-a?

Troje osumnjičenih, dva muškarca i jedna žena, u junu 2022. iznajmili su jedrilicu u njemačkoj luci Rostock koja im je, kako se pretpostavlja, poslužila za prijevoz eksploziva i opreme do mjesta sabotaže nedaleko od danskog otoka Bornholma.

Njemačke vlasti odbile su komentirati navode medija ukazujući na istragu koja je u toku.

Trenutno još jedino Njemačka vodi istragu u slučaju sabotaže plinovoda Sjeverni tok. Danska i Švedska su u međuvremenu obustavile istrage.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije