Otvara se istraga o medijskom ratnom huškanju

Radiosarajevo.ba
Otvara se istraga o medijskom ratnom huškanju


Ratno novinarstvo i medijsko huškanje na mržnju i ratne zločine mogu se krivično procesuirati ali tužilaštva se nerado laćaju tog posla. Ipak, srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je da se vodi predistražni postupak protiv NN osoba, urednika i novinara, zbog krivičnog djela pozivanja ili podsticanja na izvršenje ratnih zločina.

Jedno je sloboda, a drugo je huškanje

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) sredinom 2009. godine podnijelo je Tužilaštvu za ratne zločine krivičnu prijavu protiv novinara, urednika i rukovodilaca u medijskim kućama koji se sumnjiče za ratnohuškačko novinarstvo iz vremena raspada SFRJ.

Beogradski dopisnik agencije Anadolija prenosi kako je NUNS saopćio da je stav Tužilaštva da istraživanje nedozvoljene propagande nije u suprotnosti s ostvarivanjem ljudskog prava na slobodu misli i opredjeljenja.

U dopisu koji je NUNS-u uputilo Tužilaštvo s potpisom tužioca za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem stoji kako je Tužilaštvo utvrdilo da postoji osnovana sumnja za vođenje predistražnog postupka, na osnovu dokumentacije koju je prije tri godine dostavio NUNS.

"Imajući u vidu prethodna iskustva pred međunarodnim i lokalnim sudovima, u potpunosti smo svjesni koliko ovakav postupak može imati negativne konotacije, biti osjetljiv i protumačen kao progon novinara ili pokušaj ograničenja slobode govora i medija", navedeno je u dopisu Tužilaštva.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je istaklo da cilj u ovom predmetu nikako nije ugrožavanje sloboda i prava novinara, garantiranih domaćim i međunarodnim pravnim aktima, već provjera da li je zloupotreba ovih prava u konkretnim slučajevima dovela do ugrožavanja prava na život civilnog stanovništva, te da li kao takvo sadrži elemente krivičnog djela ratnog zločina.

Medijska dehumanizacija protivnika

"Novinare i medije doživljavamo kao partnere u dostizanju pravde, s ciljem da se razotkriju i pred sudom procesuiraju zločini i nehumana postupanja tokom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, bez čega, duboko smo uvjereni, ne može doći do pomirenja u regionu i daljeg napretka u demokratizaciji ovog prostora", ocijenilo je srbijansko Tužilaštvo i dodalo da je propaganda u medijima pod kontrolom režima Slobodana Miloševića bila nedozvoljena i često je ugrožavala i pravo na život.

"Imala je za cilj dehumanizaciju protivnika, lišavanje njene žrtve statusa ljudskog bića. Medijska propaganda devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije bila je uvod u rat. Zato smatramo da otvaranje pitanja nosilaca nedozvoljene propaganda nije u suprotnosti sa ostvarivanjem ljudskog prava na slobodu misli i opredjeljenja", stoji u dopisu koji je NUNS proslijedio novinarima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije