Nuklearni otpad - tema dana, problem decenije

Radiosarajevo.ba
Nuklearni otpad - tema dana, problem decenije
Znak protesta u Metzingenu; Foto: Getty

Širom Njemačke desetine hiljada protivnika atomske energije u subotu protestuju protiv transporta nuklearnog otpada koji je ušao u Njemačku i kreće se prema skladištu u Gorlebenu u saveznoj državi Donja Saska. Tako se okupilo preko 50.000 demonstranata koji od vlade kancelarke Angele Merkel traža promjenu smjernica u energetskoj politici.

"Naše povjerenje u vladu je izgubljeno toliko dugo dok nam ne dokaže da djeluje u korist građana a ne energetskih koncerna, rekla je Kerstin Rudek, predsjednica Građanske inicijative Luechov-Dannenberg, grada u blizini odlagališta atomskog otpada, prenosi Fena.

Današnji protest je, po riječima organizatora, otkako se od 1995. atomski otpad odlaže u Gorlebenu, okupio najviše demonstranata. U toku dana je došlo do sukoba policije i aktivista koji su pokušali prokopati tunel ispod jedne prilazne ceste. Policija je tom prilikom upotrijebila palice i suzavac.

Promatrači dosad najveći broj demonstranata povezuju s nedavno donesenom odlukom demokršćansko-liberalne vlade kancelarke Merkel koja je odlučila usporiti proces zatvaranja atomskih centrala u Njemačkoj. Oni predbacuju Merkel popuštanje pred atomskim lobijem u Njemačkoj koji će produljenjem rada svojih centrala ostvariti ogromne profite.

Atomski otpad se već godinama iz postrojenja za preradu otpada u francuskom La Hageu prevozi u tzv. međuspremište u Gorlebenu. Ovdje se otpad odlaže u bivši rudnik soli. Takvu vrstu transporta i odlaganja protivnici atomske energije drže kranje problematičnom, prenosi Fena.

Problem na evropskoj razini
Dosad je svaka članica Europske unije pitanje radioaktivnog otpada rješavala na nacionalnoj razini, no sada Europska komisija želi jedinstveno rješenje tog problema i to do 2015. godine., piše Deutsche Welle.

Europski povjerenik za energetiku, njemački političar Günther Oettinger iznio je u Bruxellesu prijedlog odgovarajućeg zakona. Sličan prijedlog iz Bruxellesa prije sedam godina je naišao na veliki otpor zemalja članica, između ostalih i Njemačke.

"Sazreo je trenutak za europsko rješenje", kaže Oettinger koji planira utvrditi europske okvire za odlaganje radioaktivnog otpada. Nakon toga bi zemlje članice imale četiri godine vremena za izradu detaljnih planova. U Europskoj uniji trenutačno su u pogonu 143 nuklearne elektrane. One svake godine proizvode 7.000 četvornih metara nuklearnog otpada.

Dosad u Europskoj uniji, a ni nigdje drugdje na svijetu, nije postojalo odlagalište za nuklearni otpad, koje bi moglo skladištiti radioaktivne tvari i idućih stotine hiljada godina. Prvo takvo odlagalište trebalo bi biti dovršeno tek 2020. godine u Finskoj.

Zeleni su u Europskom parlamentu već iznijeli oštre kritike i ocijenili kako novi planovi idu u korist lobista koji žele spriječiti zatvaranje nuklearki i potpuni prelazak na obnovljive izvore energije, prenosi Deutsche Welle.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije