Marko Skejo zgrozio svjetsku udrugu: 'Osoba u Splitu diči se Hitlerovim brkovima tokom vojnog skupa'

5
Radiosarajevo.ba
Marko Skejo zgrozio svjetsku udrugu: 'Osoba u Splitu diči se Hitlerovim brkovima tokom vojnog skupa'
FOTO: Arhiv / Marko Skejo

Utjecajna aktivistička grupa StopAntisemitism, s više od 68.000 pratitelja na Twitteru, zgrožena je Markom Skejom, ratnim zapovjednikom IX. bojne HOS-a Rafael vitez Boban.

U twitu objavljenom u ponedjeljak, uz Skejinu fotografiju napisali su: "Zapanjujuće slike iz Europe. Lijevo: grad u Poljskoj slavi Uskrs uz gorući lik Jude, a desno: muškarac u Splitu diči se Hitlerovim brkovima tokom vojnog skupa".

Pokraj spomenika poginulim pripadnicima i čitavoj jedinici, okupilo se oko 200 Splićana, veterana, gostiju i drugih, obilježavajući 31. obljetnicu osnutka, izražavajući sućut članovima porodice nastradalih i poručivši kako se neće odreći ratnog obilježja, naziva jedinice i pozdrava "Za dom – spremni".

Oštra reakcija javnosti nakon što su visoki zvaničnici OSBiH navodno veličali ratne zločince

Oštra reakcija javnosti nakon što su visoki zvaničnici OSBiH navodno veličali ratne zločince

Njihov ratni zapovjednik, umirovljeni pukovnik Skejo, bio je, naravno, na skupu. Uređen kao za mimohod, u svečanoj crnoj odori sa svim insignijama. Ali nije izlazio za govornicu, nije se obraćao postrojenim bojovnicima ni davao izjave. No, zapalio je svijeću i položio cvijeće pod spomenik.

Pred mikrofon je zato istupio njegov nasljednik na čelu bojne, umirovljeni bojnik Miće Ćuk. Uz čestitku godišnjice osnivanja postrojbe, Ćuk je sve pozdravio trostrukim uzvikom: "Bog i Hrvati! Za dom!". Dan u kojem se obilježava godišnjica splitske bojne dan je osnutka i Nezavisne Države Hrvatske, a ove godine je baš pao na neradni dan, uskrsni ponedjeljak, piše Telegram.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije