Izgradnja Južnog toka je zajednički interes zemalja Jugoistočne Evrope

Radiosarajevo.ba
Izgradnja Južnog toka je zajednički interes zemalja Jugoistočne Evrope

Šefovi diplomatija Srbije i Bugarske, Ivica Dačić i Kristijan Vigenin, ocijenili su danas u Beogradu da su odnosi dvije zemlje stabilni i da nemaju ozbiljnih bilateralnih problema, piše Anadolu Agency (AA).

Dvojica ministara su u obraćanju novinarima istaknuli da je važno da postoji visok nivo političkog dijaloga između dvije zemlje.

Vicepremijer Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je rekao da ima više političkih, ekonomskih i energetskih pitanja, i svih drugih oko kojih Srbija i Bugarska imaju zajedničke interese. Dačić se zahvalio Bugarskoj na podršci kojoj daje Srbiji na putu članstva u EU, kao i pruženoj pomoći zbog poplava koje su zadesile Srbiju.

On je izrazio spremnost da Srbija i Bugarska razvijaju odnose na opredjeljenju da su zemlje susjedi koje imaju dugu međusobnu historiju i da je potreban visok nivo komunikacije radi ostvarenja zajedničkih interesa.

„Svi problemi koji postoje trebalo bi da se rešavaju brzo, operativno i bez mnogo filozofije“, poručio je Dačić.

Osvrnuvši se na krizu u Ukrajini, srbijanski šef diplomatije je naveo da je važna međusobna konsultacija zemalja radi zajedničkih interesa.  

Kako je istaknuo, taj zajednički interes se odnosi na izgradnju gasovoda Južni tok, postojanje energetske sigurnosti i stabilnosti.

„Pitanje Južnog toka je za nas ne samo pitanje povezanosti, kako to neko možda banalno govori, s Rusijom. To je za nas pitanje energetske povezanosti i stabilnosti. Životni interes nam je izgradnja Južnog toka, isto tako ne želimo da se svađamo s Evropskom komisijom (EK)“, izjavio je Dačić izrazivši nadu da će doći do dogovora.

Ministar vanjskih poslova Bugarske Kristijan Vigenin današnju posjetu Beogradu je okarakterizirao kao dodatni stimulans u razvoju bilateralnih odnosa dvije države. 

„Odnosi dviju zemalja nisu nikad bili toliko visoko“, naglasio je Vigenin pozdravivši uvjeravanja koja je danas dobio da će biti riješeno pitanje štampanja udžbenika na bugarskom jeziku za pripadnike bugarske nacionalne zajednice na Istoku Srbije.

Vigenin je saopćio da se s Dačićm dogovorio da se na jesen održe političke konsultacije kako bi se potpisali ugovori o prijateljstvu i dobrosusjedstvu, kao i pitanjima za obnavljanje pravnog osnova u različitim oblastima u Bugarskoj i Srbiji.

Vigenin je najavio da će u okviru podrške Srbiji za članstvo u EU osigurati ekspertsku podršku.

Prema riječima bugarskog zvaničnika, za razvoj privreda dviju zemalja i privlačenja stranih investicija u regionu veoma je važno da se između Bugarske i Srbije izgradi infrastruktura.

Južni tok je ekonomski interes

Potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić je, odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s cijenom i isplativosti Južnog toka, ukazao da u srbijanskoj javnosti „ispada da se taj projekt radi zbog prijateljskih odnosa s Rusijom“, ali da on ima prije svega dubok ekonomski interes.

„To znači da Srbija samim tim mnogo dobiva, a to znači i Bugarska i sve zemlje koje se nalaze na putu“, kazao je Dačić i dodao da će izgradnja Južnog toka koštati Srbiju oko dvije milijarde eura i da to praktično znači da će dio radova izvoditi poduzeća iz Srbije.

Kako je naveo, srbijanski dio učešća u izgradnji je dio koji tek treba da se ispregovara na osnovu prihoda od taksi za tranzit gasa kada se gasovod izgradi.

„To praktično znači da Srbija u ovom momentu ne bi uložila ništa u izgradnju Južnog toka, ali bi se taj dugoročni kredit vratio od taksi. Očekuje se da ti prihodi godišnje budu više stotina miliona eura“, rekao je Dačić i podvukao da bi Srbija izgubila mnogo ukoliko se ne bi izgradio Južni tok.

Ministar vanjskih poslova Bugarske Kristijan Vigenin je nadovezujući se na to pitanje izrazio očekivanje da će se narednih nedjelja od strane EK razjasniti nejasnoće oko pitanja izgradnje Južnog toka i da će se nastaviti izgradnja u Bugarskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije