Hrvatska i Srbija prave zajednički tenk

Radiosarajevo.ba
Hrvatska i Srbija prave zajednički tenk

Prema pisanju srbijanskog portala B92.net, Jutarnji list ocjenjuje da će oktobarskom posjetom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Srbiji, biti "formalno završen politički sukob" do kojeg je došlo sredinom 2012. godine, kada je Tomislav Nikolić izabran za predsjednika Srbije.

Bit će to posljednji korak u novoj normalizaciji odnosa Hrvatske i Srbije, piše Jutarnji list, pozivajući se na diplomatske krugove. 

"Moglo bi se dogoditi da za nekoliko godina hrvatsko-srpski tenkovi opet budu prodavani u Africi ili na Bliskom istoku", piše list i navodi da već postoje planovi o zajedničkoj saradnji vojnih industrija dviju zemalja, uz podsjećanje da je nekadašnja SFRJ bila "značajni izvoznik naroužanja".

Prije dvije godine hrvatski mediji su pisali o remontu tenkova M-84, kojih je Kuvajt 1990-ih kupio 149. M-84 se pokazao izvrsnim u borbi protiv iračkih tenkova T-72, a takođe su se, sa svojim dizel motorom, pokazali pouzdaniji od mnogo većih američkih M-1 Abramsa.

Prema pisanju Dnevno.hr na proizvodnji sklopova, agregata i naoružanja ovog tenka nekada je direktno radilo 240 tvornica, a u njega su bili ugrađeni dijelovi koje je izrađivalo ukupno 1.000 kompanija iz svih dijelova bivše Jugoslavije. Tenk M-84 je tada vrijedio 1,5 miliona dolara.

Glavna uloga u modernizaciji srpsko-hrvatskog tenka povjerena je Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu, čiji predstavnici trebaju uskoro posjetiti tvornicu „Đuro Đaković“ u Slavonskom Brodu. To je, međutim, tek početak posla, za koji su predsjednik Tadić i premijerka Kosor osigurali jaku političku volju i podršku.

Prema pisanju medija službeni Beograd je razmišljao o tome da uvjeri Kuvajćane da se 149 tenkova obnovi i modernizira po principu kompenzacije.

Pored unaprijeđenja političke saradnje, rješavanja sudbine nestalih i sporazuma kojim bi se optuženima za ratne zločine sudilo u njihovim sadašnjim prebivalištima, izgleda da bi, kako navodi Jutarnji list, Srbija i Hrvatska uskoro mogle krenuti u zajedničku izvoznu akciju u zemlje tzv. Trećeg svijeta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije