FOTO: Albanske kape 'plise' prkose modi i privlače veliku pažnju turista

Radiosarajevo.ba
FOTO: Albanske kape 'plise' prkose modi i privlače veliku pažnju turista
/ Foto: AA

Tradicionalna albanska kapa od vune, popularna „plisa“, već stoljećima se zadržava u upotrebi u albanskom društvu i prkosi modi i odijevanju ljudi u savremenom dobu, javlja Anadolu Agency.

„Plise“ najčešće nose stariji Albanci, a ove kape su postale neizostavni odjevni predmet tokom vjerskih i nacionalnih praznika Albanaca.

Reporterska ekipa Anadolu Agency posjetila je radionice rukotvorina u Staroj čaršiji u gradu Akčahisaru (Kruja) u centralnoj Albaniji u kojima se i danas proizvode „plise“.

Majstor za proizvodnju „plisa“ Ndrishim Guna tvrdi da je taj zanat naslijedio od svog djeda i da je to već stoljećima porodični posao u njegovoj kući.

Ističući da se „plise“ i danas prave na drevni način bez korištenja konca, Guna naglašava da je to veoma teško zanimanje kojem prijeti zaborav i nestanak.

„Tokom Drugog svjetskog rata naša radnja je u potpunosti devastirana. Moj otac je uspio spasiti opremu. Nakon nekog vremena u posjetu gradu je stigao bivši albanski lider Enver Hodža i, čuvši da je moj otac sačuvao tu opremu, odveo ga je u Tiranu kod jednog majstora za 'plise'. Na taj način je otac naučio taj zanat i obnovio našu porodičnu tradiciju kojom su se bavili naši djedovi. Enver Hodža je zaslužan za to“, kazao je majstor Guna.

Naglašavajući da i dalje preživljava od proizvodnje i prodaje „plisa“, Guna je kazao da je i svog sina naučio tom zanimanju i da mu i on danas pomaže, te dodao da mladi pokazuju veoma malo interesa za taj zahtjevni posao.

Pored „plisa“, Guna od ovčje vune na tradicionalni način proizvodi i papuče. Vuna se opere, nakvasi sapunom, a potom stavlja u kalupe za „plise“ ili papuče. Riječ je o zanimanju starijem od dvije hiljade godina, a ti proizvodi su u upotrebi i danas u albanskom društvu.

Ovaj tradicionalni albanski odjevni predmet privlači i veliku pažnju turista, koji ga kupuju po cijeni od pet eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije