Evropski sud za ljudska prava odlučio: Slovenija mora platiti odštetu deviznim štedišama

Radiosarajevo.ba
Evropski sud za ljudska prava odlučio: Slovenija mora platiti odštetu deviznim štedišama

Veliko vijeće Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu donijelo je odluku da Slovenija mora platiti odštetu deviznim štedišama nekadašnje Ljubljanske banke.

Još se očekuje odluka Vijeća u vezi s Invest bankom iz Srbije, javlja Al Jazeera.

Sud je Sloveniji naložio da u roku godinu dana pronađe sistemsko rješenje za isplatu štednje.

Takvom odlukom potvrdio je presudu iz 2012. godine po tužbi troje deviznih štediša Ljubljanske i Invest banke.

Odluka Velikog vijeća Evropskog suda za ljudska prava je konačna.

Presuda je donesena po tužbi dvoje starih deviznih štediša Ljubljanske banke u Bosni i Hercegovini, koja može postati presedan za ostale slučajeve neisplaćene devizne štednje štediša te banke.

Veliko vijeće Suda održalo je 10. jula ročište o predmetu Ališić i drugi protiv Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Makedonije, u kojem je prvostepenskom presudom naložio da se dvama štedišama Ljubljanske banke iz Bosne i Hercegovine mora isplatiti neimovinska šteta od po 4.000 eura.

Slovenija i Srbija uložile su žalbu 2013. godine.

To je prvi slučaj u kojem su kao solidarno odgovorne tužene sve države nasljednice SFRJ.

Sud je ipak odlučio da su odgovorne jedino Slovenija i Srbija.

Prema podacima udruženja štediša iz Bosne i Hercegovine, oni od Srbije potražuju oko 200 miliona eura.

Istovremeno, oko 420.000 štediša iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od Ljubljanske banke očekuju oko 185 miliona eura, odnosno oko tri milijarde eura s kamatama

Prema grubim procjenama, Slovenija bi za štediše Ljubljanske banke iz drugih nekadašnjih republika bivše SFRJ morala u budžetu osigurati za odštete između 200 i 300 miliona eura.

Još u novembru 2012. godine Sloveniji je naloženo da državljanima Bosne i Hercegovine Emini Ališić i Azizu Sadžaku isplati po 4.000 eura odštete te nadoknadi sudske troškove.

Osim toga, Sud je od Slovenije tražio da u roku od šest mjeseci od presude prihvati sistemske mjere za isplatu više od 8.000 sličnih slučajeva štediša u Bosni i Hercegovini, na isti način kako je to bilo omogućeno štedišama Ljubljanske banke u njenim podružnicama u Sloveniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije