Do kraja godine istina o pogibiji Borisa Trajkovskog

Radiosarajevo.ba
Do kraja godine istina o pogibiji Borisa Trajkovskog

Međunarodni tim koji provodi novu istragu o slučaju pada aviona ''Beechcraft Super King Air 200 Z3-BAB'', koja se dogodila 26. februara 2004. na Matića brdu u mjestu Rotimlja, između Mostara i Stoca, kada je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski sa saradnicima i članovima posade,  bit će završena do kraja godine, potvrdio je za agenciju Anadolija (AA) glavni istražitelj i predsjednik Komisije za vazduhoplovstvo pri Ministarstvu saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine Omer Kulić.

''Intenzivno radimo. Plan je da sve aktivnosti završimo do kraja godine. Locirali smo nedostatke koje je napravila ranija komisija i razloge zbog kojih je nova istraga i otvorena. Mi smo to locirali i znamo šta je problem, no još nismo utvrdili uzroke. To će se rješavati na kraju'', rekao je Kulić za AA.

Bivši makedonski predsjednik Boris Trajkovski, šest članova makedonske delegacije koji su krenuli na međunarodnu konferenciju u Mostaru, kao i dva člana posade, poginuli su 26. februara 2004. godine kada je, kako je utvrđeno prvom istragom, avion udario u obližnju planinu zbog pilotske greške. 

Na pitanje da li će u nalazu međunarodnog tima postojati razlike u odnosima na zaključak da se dogodila ''pilotska greška'' iz 2004. godine, Kulić je odgovorio: ''Neke razlike moraju postojati jer zašto smo pokretali novu istragu. Neke razlike će u svakom slučaju postojati''.

Inače, u međunarodnom timu koji istražuje slučaj ''Trajkovski'' nalaze se stručnjaci iz Amerike, Njemačke, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Ministar prometa i veza Makedonije Mile Janakieski predstavio je u julu prošle godine u Sarajevu kolegi iz BiH Damiru Hadžiću dokument koji sadrži nova saznanja o nesreći. Jankieski je uputio Hadžiću i službeni prijedlog o ponovnom otvaranju istrage i predložio uspostavu mješovite radne grupe koja bi preispitala sve okolnosti nesreće.

Pored predsjednika Trajkovskog, u nesreći kod Mostara su živote izgubili portparol Dimka Ilkova Bosković, savjetnici Risto Blaževski i Anita Lozanovska, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Mile Kristevski i tjelohranitelji Ace Božinovski i Boris Velinovski, te pilot i kopilot. Leševi su pronađeni u izgorenom i neprepoznatljivom stanju. 

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je formiralo Vijeće ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila ''proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na Mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo''.  No, advokat porodica nekih stradalih tvrdio je da je na Trajkovskog izvršen atentat, a da su ostali članovi delegacije i posade kolateralna šteta. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nikoga nije optužilo za avionsku nesreću kod Mostara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije