Đinđićeva porodica traži krivično gonjenje Koštunice

Radiosarajevo.ba
Đinđićeva porodica traži krivično gonjenje Koštunice

Prijavu za umješanost u oružanu pobunu Jedinice za specijalne operacije, podigle su protiv tadašnjeg predsjednika SRJ Vojislava Koštunice, bivšeg načelnika vojne bezbjednosti Ace Tomića i pripadnika Komande rasformirane JSO, majka i sestra ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića, a Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu se ne oglašava.

U prijavi se navodi da je Jedinica otkazala poslušnost starješinama i protivzakonito izašla iz baze u Kuli u namjeri da izvrši državni udar i zbaci tadašnju vlast. Iako je od ubistva Đinđića postojao veliki broj takvih zahtjeva, ovo je prvi put da se na odgovornost poziva Vojislav Koštunica.

Advokat Srđa Popović, koji je u ime Mile i Gordane Đinđić predao krivičnu prijavu, podvlači da Koštunica mora da odgovori na pitanje zašto kao predsjednik Jugoslavije nije iskoristio svoje ustavne nadležnosti i izdao naredbu vojsci da pobunu uguši.

Uz to što je štrajk pripadnika policije zabranjen po Ustavu, Jedinica, koja je bila u sastavu MUP-a, blokirala je tada beogradski most Gazela pod punim naoružanjem i sa 24 borbena vozila hamer.

http://www.youtube.com/watch?v=zB4DaUmiL9E&feature=player_embedded


Otkazujujući poslušnost, i uz prietnju upotrebe sile ispostavili su zahtjev da Skupština Srbije donese zakon o saradnji s Haškim tribunalom i da se smijeni ministar unutrašnjih poslova, načelnik Službe državne bezbjednosti i njegov zamjenik. Na čelu blokade, od koje se ledila krv, stajao je Zvezdan Jovanović, koji će dve godine kasnije ubiti premijera Đinđića.

Hag kao izgovor

Oružana pobuna JSO vodila se pod parolom 'Stop Hagu', a svoju akciju opravdavali su time što su, navodno, na prevaru poslati da uhapse haške bjegunce, braću Banović.

No ključni motivi tadašnjeg komandanta Jedinice Milorada Ulemeka Legije, koji je otpor organizovao u sadejstvu sa tada još javnosti nepoznatom kriminalnom organizacijom Zemunski klan, bili su svrgavanje tadašnje vlasti i stopiranje istraga za ratne i druge zločine koje su vršili njihovi pripadnici.

Smrtna presuda

O ulozi Vojislava Koštunice i njegovih saradnika, među kojima je bivši načelnik vojne bezbjednosti Aco Tomić Legiji dao i garancije da se vojska u pobunu neće miještati, svjedočio je javno još prije nekoliko godina i tadašnji načelnik Resora državne bezbjednosti Goran Petrović.

"Vojislav Koštunica, njegov kabinet, i te snage iza vojske su stvarali jednu klimu koja je samo kulminirala tog novembra. Sva ta negativna konotacija je bacana na pokojnog premijera, na Vladu i na nas u Službi koji smo radili ono što niko nije radio – hapsili ubice i kriminalce, slali ih u zatvor, hapsili ratne zločince i slali ih u Hag. Prosto je samo čakana prilika da se uradi ono što se sve vreme želelo – da se konačno zaustavi sve to što smo mi radili", tvrdi Petrović.

Rezultati pobune bili poražavajući - smjene čelnih ljudi Resora državne bezbjednosti i puštanje iz zatvora pripadnika Zemunskog klana. Ovaj momenat je, po navodima iz krivične prijave, označio početak ispisivanja smrtne presude Zoranu Đinđiću.

“Jer je na čelo Državne bezbjednosti, kao zamenik zapravo došao Milorad Bracanović, koji je bio oficir bezbjednosti u JSO i koji je odbijao svaku saradnju sa Vladom. Na kraju je došlo do atentata koji su izvršili pripadnici te Jedinice, po obaveštenjima koja su dolazila iz te službe. I to je utvrđeno na suđenju atentatorima – i jedna i druga stvar", kaže advokat Srđa Popović.

Uprkos tome, Tužilaštvo je 2005. godine odbilo prijedlog advokata da se optužnica za ubistvo premijera proširi i na oružanu pobunu JSO-a, kao i zahtev da kao svedok bude saslušan Vojislav Koštnica.

Mnogi novinari u Srbiji vjeruju kako je "odnos prema Zoranu Đinđiću u zadnjih nekoliko godina isključivo ritualan”.

Mišljenje deli i autorka emisije Peščanik Svetlana Lukić. U odusustvu bilo kakve reakcije, na svom sajtu pozvali su građane da pitaju i kažu:

Specijalni tužilac Miljko Radisavljević je još 2008. obećao da će po pravosnažnosti presude za ubistvo premijera istražiti političku pozadinu atentata.

slobodnaevropa.org/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije