Danas iznošenje mišljenja ICJ o proglašenju nezavisnosti Kosova

Radiosarajevo.ba
Danas iznošenje mišljenja ICJ o proglašenju nezavisnosti Kosova


Međunarodni sud pravde u Haagu objavit će savjetodavno mišljenje je li deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom. Stav najvišeg suda UN-a, koji čine petnaest sudija, na poziv Generalne skupštine UN-a, reći će u haškoj Palati mira predsjednik Hisashi Owada iz Japana. Generalna skupština UN-a zatražila je mišljenje Suda na inicijativu Srbije.

Na ovu odluku čeka se duže od sedam mjeseci od decembra, kada je u Međunarodnom sudu pravde održana višednevna rasprava u kojoj je tokom devet dana mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova iznijelo 29 delegacija.

Tokom rasprave 14 država je, pored Kosova, ocijenilo da je legalna ta deklaracija usvojena u februaru 2008. godine, dok je 12 zemalja, pored Srbije, tvrdilo da je deklaracijom prekršeno međunarodno pravo. Rasprava o legalnosti deklaracije o nezavisnosti Kosova bila je presedan u 60 godina postojanja Međunarodnog suda pravde po velikom broju zemalja koje su učestvovale - pisana mišljenja sudu je dostavilo 36 država - i činjenici da su nastupile sve stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, uključujući prvi put i Kinu.

Sjednica na kojoj će Međunarodni sud iznijeti mišljenje zakazana je za 15.00 časova.

Guardian: Separatisti čekaju odluku suda

Posljedice odluke Međunarodnog suda pravde o legitimnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, mogle bi da se osjete kako na Kosovu, tako i u drugim samoproglašenim državama ili teritorijama koje tek namjeravaju da se otcijepe, piše britanski dnevnik Guardian.

List ističe da sud u Haagu ima tri mogućnosti - da deklaraciju o nezavisnosti proglasi nezakonitom, da je ocijeni zakonitom ili da se uzdrži od izričite kvalifikacije tog čina.

Prema pisanju lista, kakva god da bude odluka, ne očekuje se da će izneseno mišljenje odmah promijeniti situaciju na terenu.

Guardian prenosi izjavu neimenovanog evropskog diplomate, koji ističe da bi mogući izlaz iz ćorsokaka bila spremnost dvije strana da se, nakon izjašnjavanja suda, upuste u tehničke razgovore o specijalnom statusu Kosovske Mitrovice.

Ideja je da Beograd bude garant autonomije srpske enklave na sjeveru Kosova, koja bi imala status sličan Južnom Tirolu u Italiji.

"Za Srbiju mišljenje suda moglo bi da zakomplikuje njenu, ionako nezgodnu politiku - ako joj bude išlo u prilog mogla bi da ne odstupi od zahtjeva za vraćanje Kosova, što bi omelo ambicije te zemlje da uđe u EU. Ako bi sud procijenio da je proglašenje nezavisnosti bilo zakonito, to bi imalo šire posljedice na svjetskoj sceni, jačajući zahtjeve da se priznaju razne teritorije, od sjevernog Kipra i Somalilenda do Nagorno Karabaha, Južne Osetije, Abhazije i Pridnjestrovlja," ističe Guardian.

"Nema indicija da će doći do incidenta na Kosovu"

Komandat KFOR-a njemački general Markus Bentler izjavio je kako nema nikakvih indicija da na dan objavljivanja savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu, može da dođe do incidenata na Kosovu.

Bentler je novinarima u sjedištu KFOR-a rekao da je KFOR obavio sve pripreme, da je spreman da obavlja svoje zadatke.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije