Zabranjeno održavanje 'Protesta za bolje obrazovanje': Ovo su komentari sindikata i MUP-a KS

6
M. F.
Zabranjeno održavanje 'Protesta za bolje obrazovanje': Ovo su komentari sindikata i MUP-a KS
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja

Povodom odluke Policijske uprave Centar MUP-a KS da zabrani održavanje 'Protesta za bolje obrazovanje u KS', oglasili su se iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

"Obavještavamo članove i članice Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo, sve zaposlene u obrazovanju u Kantonu Sarajevo te cjelokupnu javnost da je Policijska uprava Centar MUP-a KS zabranila održavanje protesta 'Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja', a koji je zakazan za 14.05.2024. godine", naveli su iz sindikata.

Oni također smatraju da nije bilo bilo kakvog osnova za zabranu, obzirom da na dosadašnjim protestima nije bilo incidenata.

Helez o Goganoviću: Podnijet ću krivičnu prijavu ako navodi budu tačni. Taj slučaj nije završen

Helez o Goganoviću: Podnijet ću krivičnu prijavu ako navodi budu tačni. Taj slučaj nije završen

"S obzirom da je naš sindikat do sada održao brojne proteste na kojima nikada nije zabilježen nijedan incident, nejasno je zbog čega je doneseno ovakvo, prije svega, nedemokratsko rješenje. Slična situacija se desila samo jednom, kada je Vlada FBiH na čelu sa Fadilom Novalićem pokušala zabraniti održavanje protesta Saveza samostalnih sindikata BiH", istakli su iz sindikata.

Uprkos nezadovoljstvu zabranom, rekli su da će poštovati rješenje policije jer su osobe koje poštuju državu i njene zakone, ali su podcrtali da će svoju borbu nastaviti drugim sredstvima.

"Mi ćemo, kao osobe koje poštuju ovu državu i njene zakone, ispoštovati rješenje policije i nastaviti svoju borbu drugim sredstvima za obrazovanje koje je po mjeri učenika i njegovih učitelja i kakvo naša djeca zaslužuju. To je naša zadaća i od nje nikada nećemo odustati. Ono što nas kao građane/ke Kantona Sarajevo zabrinjava je to da li se Vlada Kantona Sarajevo samo deklarativno zalaže za demokratiju i da li postajemo društvo u kojem se zabranjuje javno iskazivanje neslaganja ili nezadovoljstva?! Ova zabrana definitivno nije dobra poruka koju šaljemo kao društvo koje teži evropskim integracijama i imat će dugoročan negativan odjek ne samo u našoj zemlji već i u regionu, odakle su brojne kolege/ice najavile dolazak kao znak podrške našim zahtjevima", zaključili su iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

MUP KS je za Radiosarajevo potvrdio odluku o zabrani održavanja najavljenog protesta.

"Policijska uprava Centar je Rješenjem broj 02/9-RZJO-6635/24 od 10.05.2024. godine zabranila održavanje javnog okupljanja u pokretu u organizaciji Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo, najavljenog za 14.05.2024. godine, a u skladu sa članom 16. stav 1) tačka f) Zakona o javnom okupljanju („Službene novine KS“, broj 32/09, 11/11).

Protiv ovog Rješenja dozvoljena je žalba ministru Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u roku od 24 sata po prijemu Rješenja", rekli su iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije